Sve o kontracepciji

Sedam najvećih: Mitovi o kontracepciji u koje treba prestati vjerovati

Kontracepcija utječe na plodnost, ako uzimamo kontracepciju ne možemo zatrudnjeti... Ovo su samo neki od mitova o kontracepciji, a u nastavku smo izdvojile njih sedam koji jednostavno nisu istiniti

kontracepcija.jpg
Foto: Pexels

Kontracepcija je jedan od najvećih izuma u medicini - ona omogućuje ženama da zadrže kontrolu nad svojim reproduktivnim izborima, ali i da si olakšaju problematične menstruacije i reguliraju hormone te se tako riješe problema poput akni, promjena raspoloženja i svih drugih koji s time dolaze. Ali uz sve te dobre strane kontracepcije, često čujemo razne mitove koji su već toliko prisutni da često ne znamo jesu li istiniti ili ne.

Image
Što očekivati

Prestaješ piti kontracepcijske pilule? Evo koje te nuspojave čekaju

No mitovi su upravo to — mitovi. I što oni više kruže društvom kao neke poluistine, veća je vjerojatnost da će mlade žene povjerovati u njih (iako ne bi trebale) i možda upravo iz tog razloga odustati od kontracepcije zbog strahova koji čak nisu ni znanstveno opravdani. Prema izvješću Instituta Guttmacher iz 2016., oko 62 posto žena u generativnoj dobi stalno koristi neki oblik kontracepcije. Ova brojka, iako obećavajuća, mogla bi se znatno povećati kada bismo konačno, jednom za svagda, svi naučili što kontracepcija jest, a što nije i kada bismo konačno razbili sve mitove koji oko nje kruže.

shimmer fallback

Ono što kontracepcija jest, to je sigurna i zdrava odluka o tome kako pristupiti svom seksualnom životu i svom menstrualnom ciklusu, a ono što nije je noćna mora koja uništava plodnost i uzrokuje komplikacije - to je samo još jedan od mitova. A kako bismo bili što educiraniji kada je u pitanju kontracepcija, u nastavku smo izdvojile neke najčešće mitove koji kruže o kontracepciji, a koji jednostavno nisu istiniti.

Kontracepcija sadrži štetnu količinu hormona

Kontracepcija definitivno ne sadrži štetnu količinu hormona, a neke vrste kontracepcije nemaju nikakve veze s hormonima. Naime, različite vrste kontraceptiva razlikuju se u koncentraciji i oslobađanju hormona u našem sustavu, ovisno o tome što nam je potrebno. Na primjer, pilula sadrži hormone estrogen i progesteron, dok je bakrena spirala potpuno nehormonski oblik kontracepcije koji djeluje samostalno na odbijanje spermija.

shimmer fallback

Kontracepcijske pilule debljaju

Jedna od najčešćih pritužbi o korištenju kontracepcije jest da ćeš se zbog nje udebljati. Većina kontracepcije je oblik hormonske regulacije, tako da postoji mogućnost da će se tvoje tijelo promijeniti, na isti način kao što bi se promijenilo uzimanjem bilo kakvog drugog lijeka. Međutim, ne postoji izravna korelacija između kontracepcije i debljanja koja je znanstveno dokazana. Dakle, to što piješ pilule ne znači da ćeš se nužno udebljati - sve nuspojave kontracepcije, kao i svih drugih lijekova, variraju od osobe do osobe.

shimmer fallback

Kontracepcija može utjecati na plodnost

Najjednostavnije rečeno - ne postoji niti jedan znanstveni dokaz da će redovita uporaba kontracepcije naštetiti ili spriječiti plodnost žene. Zapravo, istraživanja su pokazala da su žene koje su uzimale pilulu, a zatim prestale, zatrudnjele jednako brzo i s istim postotkom uspjeha kao i one koje nisu uzimale nikakav oblik kontracepcije.

shimmer fallback

Potrebno je raditi pauze za vrijeme uzimanja kontracepcije

Još jedan rašireni mit o kontracepciji je da svakih nekoliko godina treba prestati uzimati bilo koju vrstu kontracepcije kako bismo "resetirali svoje tijelo". Istina je da zapravo nema razloga za "pauzu" od kontracepcije, osim ako doživljavaš neke značajne i štetne promjene u svom tijelu, poput promjena raspoloženja. Tada bi trebala razgovarati sa svojim liječnikom o promjeni kontraceptiva kako bi se bolje osjećala.

shimmer fallback

Samo žene koje su već rodile djecu mogu imati spiralu

Kratko i jasno - ne. Ovaj mit povezan je s nečime što je u prošlosti bio slučaj, a to je da su jedine osobe koje su imale pravo na spiralu bile žene koje su već rodile. Ali danas svaka žena može imati spiralu i svakako bi je trebala razmotriti, jer je spirala jedan od najsigurnijih i najučinkovitijih oblika kontracepcije na tržištu.

shimmer fallback

Kontracepcija povećava šanse za krvne ugruške

Ovo tehnički nije mit, ali se o njemu najčešće raspravlja izvan konteksta. Da, kontracepcija može povećati šanse za dobivanje krvnog ugruška - s 0,04 posto na 0,18 posto. Otprilike jedna od 1000 žena svake godine razvije krvni ugrušak zbog kontracepcije, no kada bismo to stavili u perspektivu, rizik od dobivanja krvnog ugruška zapravo je veći kada smo trudni nego kada koristimo kontracepciju. Kontracepcija i krvni ugrušci imaju neku korelaciju, ali je puno manja nego što si možda mislila.

shimmer fallback

Ako kontracepciju uzimaš ispravno, ne možeš zatrudnjeti

Nažalost, ovaj mit je možda najveći od svih. Kontracepcija nije 100 posto učinkovita - spirala je najučinkovitija metoda kontracepcije, s manje od jedan posto neuspjeha, ali pilula je učinkovita tek oko 90 posto. To znači da tehnički još uvijek postoji 10-postotna stopa neuspjeha za žene koje uzimaju pilule, iako se taj neuspjeh često događa zbog ljudske pogreške - ako zaboraviš uzeti pilulu ili ju ne uzimaš svaki dan, onako kako je propisano.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.