Što očekivati

Prestaješ piti kontracepcijske pilule? Evo koje te nuspojave čekaju

Iako će većina nuspojava proći nakon što ti se tijelo navikne, trebala bi znati nekoliko stvari ako se planiraš 'skinuti' s kontracepcijskih pilula

pexels-anna-shvets-3683047.jpg
Foto: Pexels

Pilula je kao švicarski nožić među kontraceptivima jer ima mnoge prednosti za tvoje tijelo. Jedna je od najpouzdanijih kontracepcijskih sredstava jer 99 posto sprječava neželjenu trudnoću, uravnotežuje tvoj ciklus, smanjuje menstrualne grčeve, i ublažava akne ako imaš problematičnu kožu izazvanu hormonalnim disbalansom.

Image
Mogu biti vrlo suptilni

10 znakova da kontracepcija koju koristiš ne odgovara tvom tijelu

Kontracepcijska pilula sastoji se od različitih koncentracija estrogena i progesterona, a postoje i one koje sadrže samo progesteron. To su ženski spolni hormoni koji imaju veliku ulogu u ženskom reproduktivnom zdravlju i oboje su važni za održavanje zdrave trudnoće. Estrogen uz to ima funkciju održavanja zdravlja kostiju, raspoloženja i misaonih funkcija.

Kontracepcijske pilule sadrže iste te hormone, ali dobivene umjetnim putem koji su pažljivo dozirani u svaku pilulu. Na tržištu ih postoji više vrsta, a glavna razlika je upravo u različitoj koncentraciji hormona kako bi se svakoj ženi pristupilo što individualnije.

Image
Foto: Unsplash

Skidanje s pilule dolazi s određenim nuspojavama

S korištenjem se počinje prvi dan menstruacije i tada počinje njihova zaštita. Djeluju prvenstveno tako da sprječavaju ovulaciju, a bez ovulacije nema niti jajne stanice koja bi mogla biti oplođena. Ali, što kada ih želiš prestati koristiti? Ništa - samo prestani. Manje je bitno hoćeš li to učiniti na početku ili u sredini ciklusa. Ono što bi trebala znati jest da ćeš nakon prestanka korištenja osjećati neke posljedice. Neke žene imaju obilna krvarenja, neke grčeve. Ako si ih uzimala zbog zdravstvenih problema, možeš očekivati da će se problemi koje si imala vratiti. Da te utješimo, većina nuspojava će proći nakon što ti se tijelo navikne na funkcioniranje bez njih.

U svakom slučaju trebala bi znati nekoliko stvari ako planiraš prestati piti kontracepcijske pilule, ali imaj na umu da svatko reagira drugačije.

Možeš dobiti prištiće

Pilula kontrolira razinu testosterona u tvom tijelu, a nakon što prestaneš s kontracepcijom ona se polako vraća u normalu što znači da bi se na tvom licu mogle opet pojaviti akne (pogotovo ako si i prije bila sklona problematičnoj koži). Ne brini, ako se i pojave to najčešće nije trajno. Nakon nekog vremena bi se trebale povući. To je normalna reakcija jer je tvoje tijelo doživjelo šok i treba vremena da se tvoji vlastiti hormoni vrate u balans i preuzmu ulogu koju je za njih do sada odrađivala pilula.

Image
Foto: Pexels

Povećan libido

Ovo je jedna pozitivna strana 'skidanja' s pilula. Iako nekad možeš imati osjećaj da to ne možeš kontrolirati i da se osjećaj napaljenosti pojavljuje u čudnim trenucima, sve je to normalno za period koji prolaziš. Uživaj, bila si toliko dugo na piluli da više ni ne znaš kakva si prirodno. I budi sretna, jer ima i onih kojima se dogodi suprotno pa nemaju nikakvu želju za seksom.

Image
Foto: Pexels

Promjena u menstruaciji

Pilule mijenjaju tvoju menstruaciju, najviše njezin intenzitet, stoga kada prestaneš piti pilule jasno je da se polako vraća tvoj prirodni ciklus. Menstruacija može biti neredovita i obilnija u početku ali to će se s vremenom normalizirati. Ako si i prije pilula imala neredovit ciklus, na žalost možeš ga očekivati i sad. Potrebni su mjeseci da se tvoje tijelo vrati u stanje u kakvom je bilo prije i normalne su povremene 'anomalije' u obliku kašnjenja pa i potpunom izostanku ciklusa.

Image
Foto: Pexels

Promjene raspoloženja

PMS ti je, vjerujemo, nešto sasvim normalno. Kako dođe, tako i prođe, ali ima žena kojima je ovo razdoblje vrlo intenzivno i problematično jer uzrokuje depresiju i stvara tenzije. Mnoge žene intenzivne promjene raspoloženja sprječavaju pilulom, 'skidanje' s njih u tom slučaju može biti vrlo zeznuto. Velika je vjerojatnost da ćeš doživjeti enormnu navalu hormona i da nećeš znati što te snašlo. Takvo stanje neće s vremenom proći, ali je moguće da će se ublažiti i vratiti na intenzitet koji je bio i prije nego si pila kontracepciju.

Image
Foto: Pexels

Promjene u težini

Neke sretnice u ovom periodu gube na težini, one druge malo manje sretne dobivaju. Istraživanja su pokazala da trećina žena koje prestanu uzimati oralnu kontracepciju izgube na težini, trećina dobije, a trećina ostane na istome. Gubitak težine uzrokuje gubitak vode koja se nakupila u tijelu, a to nije ni slično sagorijevanju masti pa zapravo ne možemo govoriti o konkretnom mršavljenju.

Image
Foto: Pexels

Gubitak kose

Ovo sigurno nisi znala o svojoj kosi. Svaki folikul ima svoj ciklus rasta. Ali kada se dogodi hormonalna promjena ili trudnoća (koja je isto hormonalna promjena) tvoja kosa, točnije svi folikuli usklade cikluse. Oni buseni koji ti ostanu na četki i prepadnu te jer odmah pomisliš da si ćelava, nisu zabrinjavajući. To se događa zbog gore navedenog stanja. Ciklusi padanja i rasta se izmjenjuju, i ne brini, nećeš oćelaviti. Uživaj u periodima 'bujnosti', i pretrpi ove malo manje bujne dane.

Image
Foto: Unsplash