Obavezan posjet liječniku

'Tihi' znakovi ozbiljnih zdravstvenih problema koje tijelo šalje kao upozorenje

Čak i znakovi koje nam tijelo šalje poput kašlja ili hrkanja mogu biti najranija upozorenja tijela da se događa bolest. Zato se važno javiti liječniku kako bi se eventualan ozbiljan zdravstveni problem otkrio na vrijeme

profimedia-0258287401.jpg
Foto: Profimedia.hr

Ljudsko tijelo je savršen stroj koji nam dozvoljava da živimo bez ograničenja. Služi nas i kada ga zanemarujemo. A često se događa da ne pazimo što jedemo, ne krećemo se, ali i dalje sve podnosi. No taj savršen stroj, na kojem često nismo zahvalni, treba brigu, a kada stvari krenu krivo onda nam za početak šalje tihe signale da nešto nije u redu.

Image
Osluškuj svoje tijelo

Prepoznaj ih na vrijeme: Najraniji simptomi koji ukazuju na poremećaj štitnjače

No događa se da obično ne reagiramo na te znakove, a trebali bismo jer tijelo je poput automobila. S vremena na vrijeme treba servis, ali i manje popravke kako bi i dalje savršeno funkcioniralo. Zato je uvijek dobro stati i poslušati što nam tijelo govori jer tako možemo uvesti promjenu u naš život, ali i izbjeći veće zdravstvene probleme.

Liječnici upozoravaju da na neke znakove moramo posebno obratiti pažnju, a o čemu se radi pogledaj u nastavku.

Iznenadni gubitak kilograma

"Ako si izgubila više od četiri kilograma, a nisi bila na dijeti, vježbala ili učinila neke promjene u svom životu onda trebaš otići kod liječnika", objašnjava liječnik Richard Wender iz Američkog društva za karcinom. Iznenadni gubitak na težini je često povezan s rakom trbuha, pluća, jednjaka i gušterače, piše The Healthy.com.

Image
Foto: Unsplash

Osip na koži, mjehurići i svrbež

Reakcija na koži poput mjehurića i svrbeža na laktovima, koljenima, stražnjici, leđima ili tjemenu može biti ekcem. No ovo također može simptom ozbiljnije bolesti poput celijakije, autoimunog stanja u kojem čak i najmanje količine glutena mogu izazvati tijelo da napada vlastita crijeva. Često je u ovakvim slučajevima potrebno napraviti biopsiju, a kada se uvede prehrana bez glutena tijelo će se zaštititi od drugih vrsta bolesti poput osteoporoze ili raka tankog crijeva.

Image
Foto: Unsplash

Promjene kod mokrenja ili stolice

Češće ili rjeđe mokrenje može biti znak raka mjehura ili prostate. Proljev ili konstipacija također mogu biti znak zdravstvenih problema poput raka crijeva ili jajnika. Također se može pojaviti nadutost ili plinovi, ako ovi simptomi traju dulje od tjedan onda je važno javiti se liječniku.

Image
Foto: Unsplash

Iznenadni naleti ljutnje

Za mnoge ljude depresija znači plač ili bezvoljno ležanje na kauču. No više od polovice ljudi koji imaju dijagnosticiranu depresiju su ljuti i razdražljivi, a ovi simptomi povezani su s težim dugotrajnim oblikom depresije. "Klasičan slučaj je kada netko odjednom pobjesni, a prije nije pokazivao znakove ljutnje", objašnjava psihijatar Philip Muskin.

Ako osoba izaziva svog supružnika ili srce počinje ubrzano raditi i kod najmanje smetnje, a sve te reakcije traju dulje od dva tjedna postoji velika vjerojatnost da se radi o depresiji. Stoga je važno javiti se liječniku i krenuti s liječenjem ako je potrebno.

Image
Foto: Unsplash

Neprekidni kašalj

Kašalj obično nije simptom raka, ali ako je dugotrajan treba obratiti pažnju na njega. Može se raditi o alergijama, astmi ili problemima sa sinusima. No može biti simptom rak pluća, ako postoji i promuklost može se raditi o raku grla.

Image
Foto: Unsplash

Hrkanje

Ovo je obično simptom apneje koja je povezana s povećanim rizikom od bolesti srca. No pokazalo se da hrkanje može biti ozbiljan simptom kardiovaskularnih bolesti. Studija iz 2013. otkrila je da je čak i pacijenti koji nemaju apneju mogu hrkati, a to je povezano sa zadebljanjem karotidnih arterija na vratu; takvo oštećenje je preteča moždanog i srčanog udara. Zašto je hrkanje problem? Hrkanje može oštetiti karotidne arterije koje opskrbljuju mozak kisikom. "Mislimo da arterije reagiraju na vibracije hrkanja, budući da su vrlo blizu grla", kaže autorica studije Kathleen Yaremchuk.

Image
Foto: Unsplash

Neobjašnjivo krvarenje

Bilo kakvo neobjašnjivo krvarenje pokazuje da se osoba treba javiti liječniku. Iskašljavanje krvi može biti simptom raka pluća, vaginalno krvarenje simptom rak grlića maternice ili endometrija, krv u stolici znak raka crijeva i itd. Krv se može pojaviti i u mokraći ili u iscjetku iz bradavica i ne treba zaboraviti da bilo kakvo krvarenje znači da tijelo šalje znakove upozorenja.

Image
Foto: Unsplash