Više je razloga

Često te svrbi dlan? Izdvajamo najčešće uzroke ove neugodne pojave

Nijedan svrbež nije ugodan - štoviše frustrirajući je. Svi znamo da te može svrbjeti vlasište ili stopalo, no možda si se susrela i s čestim svrbežom dlanova. Evo što ti tijelo time poručuje

priscilla-du-preez-NQTphr4Pr60-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Obično dlanove i prste koristiš kako bi zaustavila svrbež na drugim dijelovima tijela - nozi, ruci ili glavi. Osjećaj da nas svrbi koža može biti neugodan i uzrokovan raznim čimbenicima: dehidracijom, hormonalnom neravnotežom, alergijskom reakcijom, bolesti kože pa čak i psihičkim zdravljem.

Pod utjecajem stresa i anksioznosti kemijski spoj serotonina i norepinefrina može povećati svrbež. Stoga je važno na vrijeme ustanoviti uzrok ove neugodne pojave, a isto vrijedi i kad te uhvati svrbež na dlanovima. Da, i to je moguće, a tad se mnogi pitaju zašto im se to događa.

Image
Šest krivaca svrbljivog vlasišta

Od peruti do psorijaze: 6 'krivaca' koji se kriju iza svrbeža vlasišta

Izdvajamo šest najčešćih uzroka svrbeža na dlanovima. Neki zahtijevaju posjet liječniku. Podsjetimo i da je u svrhu prevencije ovakvog svrbeža korisno zaštititi ruke rukavicama kad si u dodiru s kemikalijama. To posebno vrijedi za one s osjetljivom kožom. Uz to, ostani hidratizirana i vodi računa o higijeni ruku. Dobro je posegnuti i za losionom koji će nahraniti kožu.

Suha koža

Prvi potencijalni uzrok svrbeža jednog ili oba dlana jest suha koža. Problem je to s kojim se suočavama tijekom hladnijih dana pa je hidratantna krema za ruke mnogima glavni saveznik. ''Hidratantne kreme sprječit će gubitak vode i isušivanje kože'', kaže dermatologinja Jeffrey Hsu. Naravno, koža može postati suha i djelovanjem vode.

Provodiš li dosta vremena okružena vodom, možda je upravo to razlog zašto te svrbi dlan. Treba pripaziti na higijenu, no ruke ne valja ni previše izlagati vodi. Čini li ti se da ti učestalo pranje ruku isušuje kožu, nabavi sapun za osjetljivu kožu. Također, tijekom zime uz sebe imaj rukavice jer hladan i suh zrak nepovoljno utječe na zdravlje kože.

shimmer fallback

Ekcem

Stanja poput ekcema mogu se iznenada javiti na tvojim rukama, a zatim nestati. Radi se o upalnom procesu koji se manifestira u obliku crvenila, krasti i/ili svrbeža. Ti simptomi mogu nestati za nekoliko dana ili tjedana pa nestati, a prva pomoć kod ovakvog stanja jest kupovina losiona ili kreme koju možeš dobiti bez recepta.

U dosta je slučajeva riječ o stanju koje nije opasno, no primijetiš li da su simptomi izraženiji, zatraži kremu, odnosno lijekove na recept. I upravo je zato važno uz konzultaciju sa stručnjakom na vrijeme ustanoviti uzrok kako bi liječenje išlo u dobrom smjeru.

shimmer fallback

Alergijske reakcije

Moguće je da te dlan svrbi uslijed alergijske reakcije. Može se dogoditi da tvoja koža reagira na određeni šampon ili sapun, agresivnu kremu pa čak i ručni nakit. U tom će se slučaju svrab pojaviti nekoliko sati od doticaja s alergenom. Naravno, taj alergen treba izbjegavati, a neugodan osjećaj mogli bi ti ublažiti gelovi koje nabavi nakon razgovora sa stručnjakom.

shimmer fallback

Psorijaza

Iako se katkada miješa s ekcemom, psorijaza je autoimuni poremećaj koji neće doći pa nestati. Kronična je, a njeni su simptomi različiti. Uzdignuta, crvena i upaljena koža,
srebrnkaste ljuske ili mrlje, suha koža koja može pucati
... - to su samo neki od uzroka ovog učestalog stanja.

Manje su šanse da te zato svrbi dlan, no važno je naglasiti da psorijaza zahtijeva učinkovito liječenje kako bi se osoba lakše nosila sa simptomima, to jest upalnim procesima. Tijek liječenja nije univerzalno i ovisi o ozbiljnosti stanja i o tome koji su dijelovi tijela njom zahvaćeni. Dakle, riječ je o ozbiljnijem potencijalnom uzroku.

shimmer fallback

Neki lijekovi

Svrbež kože na dlanovima ili drugdje ponekad može biti posljedica uzimanja lijeka koji dosad nisi uzimala. To mogu biti lijekovi za bolesti srca, ali i neki antibiotici i jedino što ovdje možeš učiniti jest odmah se obratiti liječniku i pronaći adekvatnu terapiju.

shimmer fallback

Sindrom karpalnog kanala

Svrbež dlana može biti rani znak sindroma karpalnog kanala. Radi se o stanju koji izaziva tupost, bol i trnjenje u području šake, prstiju i ruke. Simptomi se često najprije osjete noću, a nastaju kao posljedica sužavanja karpalnog kanala (u bazi dlana), odnosno pritiska na medijalni živac. Zahvaća ljude različitih životnih navika - od onih koji obavljaju poslove na tipkovnici do građevinskih radnika, a svrbež dlana samo je jedan od njegovih simptoma.

Dakako, svrbež na ovom području ne znači automatski da patiš od ozbiljnijih stanja.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.