Već smo više puta pisali o snažnom djelovanju kurkume na ljudski organizam i svim njezinim benefitima, a sada je došlo vrijeme i da se pozabavimo pitanjem kurkumina, polifenola koji kurkumi daje žarko narančastu boju, a uz to jamči i zaštitni učinak na širok spektar bolesti. S obzirom da je ove zime važnije no ikada održati zdravlje organizma postojanim te svakodnevno jačati imunitet, odlučili smo ti predstaviti sve razloge zbog kojeg bi kurkumin trebala dodati svojoj prehrani.
Za početak, kurkuma je začin koji se dobiva iz podzemnog stabla istoimene biljke karakteristične za područje Indije i jugoistočne Azije. Ovaj začin može se pohvaliti dugom tradicijom primjene u ayurvedskoj medicini gdje se koristi kao hrana, kozmetički pripravak i prirodno ljekovito sredstvo. Karakterističnu žutu boju kurkuma duguje polifenolu kurkuminu, aktivnom sastojku iz skupine kurkuminoida. Kurkumin preventivno djeluje na širok spektar boljki – od migrena, neuroloških i autoimunih bolesti, plućnih, jetrenih ili pak kardiovaskularnih problema pa sve do metaboličkih oboljenja.
Među najčešćim područjima primjene kurkumina nalaze se stanja oslabljenog imuniteta te alergijskih bolesti koje karakterizira prekomjerna reaktivnost imunološkog sustava. Naime, kurkuma se već stoljećima koristi kao prirodni konzervans u proizvodnji hrane stoga ne čudi da su znanstvena istraživanja pokazala kako kurkumin, pigment iz kurkume, ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva.
Znanstvena istraživanja kurkumina pokazala su da kurkumin bakterijama oštećuje njihov zaštitni vanjski omotač, čineći ga propusnim što znači da štetne tvari iz okoliša mogu prodrijeti u bakteriju te da iz same bakterije može iscuriti njen sadržaj. Time bakterije postaju oslabljene i umiru. Zanimljivo je i da neki znanstvenici tvrde kako kurkumin u liječenju nekih bolesti i infekcija ima jače djelovanje od samih antibiotika.
No, prava moć kurkumina leži u tome da jača i štiti ljudski organizam. Naime, kurkumin utječe na rast stanica imunološkog sustava, potiče njihovu proizvodnju. Uz tom kurkumin sjajno štiti i pročišćava jetru i bubrege, potiče cirkulaciju te dobro djeluje na tonus kože. Zbog svih ovih razloga kurkumin bismo svake zime trebali uključiti u prehranu. Većina ljudi ga konzumira u kapsulama, ali može ga se unositi u organizam i povećanim konzumiranjem kurkume kao začina.
Napitak „zlatno mlijeko“, u kojem se u toplo mlijeko dodaje žličica kurkume i cimeta odličan je večernji napitak koji će organizam hidratizirati, a k tome i ojačati naš imunološki sustav.