Suptilni simptomi raka debelog crijeva kod žena kojih moraš biti svjesna

Rak debelog crijeva nekad je teško dijagnosticirati. Pazi na ove simptome i ako primijetiš koji, odmah posjeti liječnika i traži dodatne pretrage

Suptilni simptomi raka debelog crijeva kod žena kojih moraš biti svjesna

Jednoj od 24 žena biti će dijagnosticiran rak debelog crijeva tijekom njenog života. Ovaj se rak često prekasno dijagnosticira jer žene katkad zamijene njegove simptome za nešto drugo, poput PMS-a ili trovanja hranom. 

Rak debelog crijeva počeo je pogađati sve više mladih žena, a jedna od prevencija je redovita kolonoskopija na koju žene u prosjeku odlaze tek s pedeset godina. Uz to, moraš biti svjesna ovih suptilnih simptoma i posjetiti liječnika lim osjetiš neki od njih.

Promjene i krv u stolici, rektalno krvarenje

Znamo da ti vjerojatno nije zgodno proučavati svoju stolicu, no to je jedan od načina na koji možeš pratiti svoje zdravlje. Zatvor, proljev i bilo kakve druge promjene u stolici mogli bi ukazivati na rak debelog crijeva. Također, ako primijetiš tamnu krv koja dolazi iz anusa, posjeti doktora istog trena.

Kronična bol u abdomenu ili grčevi

Ono što ti se može činiti kao menstrualni grčevi, nekada može biti simptom raka ako se javlja zajedno s drugim znakovima. 

Neočekivan gubitak težine

Gubitak težine nije uvijek dobra stvar, pogotovo ako nisi napravila nikakvu promjenu u svojim navikama. Ovo bi mogao biti simptom raka debelog crijeva, pogotovo ako se javlja s nekim drugim simptomom.

Vrtoglavica i slabost

Ovo je simptom bilo kojeg tipa raka. Ako se danima osjećaš vrlo umorno a primijetila si još jedan od ovih simptoma, odmah posjeti gastroenterologa. Kod žena je češći rak debelog crijeva na desnoj strani koji se teže otkriva, stoga inzistiraj na svim liječničkim pretragama.

Anemija

Ako se dobro hraniš i uzimaš dovoljno željeza a i dalje si anemična, to bi također mogao biti simptom raka. On uzrokuje promjene u probavi zbog kojih se nutrijenti više ne mogu normalno apsorbirati u organizam. Ako primijetiš ovaj simptom, posavjetuj se s liječnikom i traži dodatne pretrage.

Image

15 simptoma koje žene NIPOŠTO ne smiju zanemariti

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.