Suhi zrak može povećati šansu za zarazu koronom. Evo kako se zaštititi

Zima i sezona grijanja donose nova iskušenja za naše zdravlje, no uz pravodobnu reakciju možemo se zaštititi

Suhi zrak može povećati šansu za zarazu koronom. Evo kako se zaštititi

Čini se kako suh zrak ne čini loše samo našoj koži. Sve je više istraživanja koja pokazuju da je suh zrak jedan od faktora koji omogućuju lakši prijenos koronavirusa.     

Image

Istražile smo zašto bi u čaj trebala dodati prstohvat kurkume


S prvim hladnim danima odmah palimo grijanje u domu. Iako nam stvara toplu i ugodnu atmosferu, grijanje značajno isušuje zrak u prostoriji. To si najbolje osjetila na koži lica ili usnama koje postaju suhe, koža zategnuta i javlja se perutanje i peckanje. 


Isti efekt isušivanja grijanje ima i na naše služnice. Nos i grlo postaju suhi, a time se smanjuje sluzna barijera koja te štiti od virusa i bakterija što te čini podložnijom napadu koronavirusa i ostalih sličnih zaraza. Suh zrak također produžuje životni vijek samog virusa, ali i vrijeme koje se virus nalazi u zraku. 

Upravo zato su mnogi stručnjaci apelirali da se propiše standardna vrijednost vlažnosti zraka koja je optimalna za očuvanje zdravlja. Prema njihovim istraživanjima, optimalna vrijednost je između 40 i 60%, a samo 10% pada ispod te vrijednosti može poduplati šansu zaraze. 


Na svu sreću, vlažnost prostorije je jednostavno podići uz pravi uređaj. Na tržištu postoje razni ovlaživači zraka koji u trenu vraćaju vlagu na vrijednost koja nam pomaže sačuvati svoje zdravlje. U nastavku smo izdvojile nekoliko onih koji nam se čine ne samo efektivni, nego i kao odličan dodatak domu. 

Još jedna odlična stvar kada su u pitanju ovlaživači zraka je to što u njih možemo dodati omiljeno eterično ulje koje će nam pomoći zaštiti zdravlje, ali se i opustiti uz ugodan miris. 

Anjou AJ AD012, 380 kn

Stadler Jasmine bl, 350 kn

Beurer LA 20, 230 kn

Philips HU4803/01, 900 kn

TaoTronics TT-AD004, 200 kn

Beurer LB 3, 500 kn

Anjou AJ AD001DB, 300 kn

Image

TerraOrganica ZEN, 590 kn

Image