Najčešće zimi

Vjetar nije jedini krivac ispucalih usana: Izdvajamo još 7 mogućih uzroka

Zimski vremenski uvjeti ostavljaju traga na našim usnama. To je tako jer su usne posebno osjetljive i podložne su vanjskim utjecajima. Osim vjetra i suhog zraka, još je nekoliko mogućih uzroka ispucalih usana

profimedia-0295391570.jpg
Foto: Profimedia

Njegovane usne većini su san i mnogi će se složiti da nema ništa gore od suhih i ispucalih usana. No, nepovoljni vremenski uvjeti poput suhog zimskog zraka i vjetra nepovoljno utječu na zdravlje usana. Pa se zato zimi dosta često susrećemo s ovim problemom. Kao SOS rješenje tad ćemo posegnuti s balzamom iako je svakako bolja opcija koristiti ga i prije nego što primijetiš da su ti usne suhe, ispucale ili da te peku.

Image

Nitko ne voli suhe i ispucale usne: Pronašle smo DIY recepte za nježne pilinge

O usnama bi trebala najviše brinuti jer su one najosjetljivije. Štite ih manje slojeva kkože pa su podložnije vanjskim utjecajima, a uz to mogu biti ogledalo tvog zdravlja.

shimmer fallback

No, vjetar i suh zrak nisu jedini krivci ispucalih usana. U nastavku izdvajamo sedam najčešćih uzroka.

Dehidracija

Nemoj zaboraviti na 1,5 do 2 litre vode dnevno - jer bi to moglo utjecati na zdravlje i blistavost tvoje kože. Kako je koža na usnama najtanja, znakovi dehidracije prvo će se vidjeti na njima. Taj osjećaj zatezanja i suhoće možda ti je i poznat, a time ti tijelo poručuje da si dehidrirala. Suhoća usnica uslijed dehidracije nije samo estetski nego i zdravstveni problem pa vodi računa o pravilnom unosu tekućine.

shimmer fallback

Nedostatak vitamina

Nedostak vitamina nepovoljno utječe na tvoje zdravlje pa ti se možda baš zato usnice ljušte ili ti je područje oko njih crveno. Cink, željezo i vitamin B2 važni za zdravlje kože i zacjeljivanje rana, a njihov manjak može dovesti do neugodnog osjećaja. Budući da tijelo ne proizvodi vitamin B potrebno ih je unositi iz drugih izvora poput jaja i nemasnog mesa. Nedostaje li ti cinka i željeza posegni za povrćem te ribom i morskim plodovima.

shimmer fallback

Oblizavanja usana

Iako mnogi oblizuju suhe usne misleći da će se tako riješiti neugodnog peckanja i zatezanja, to je kontraproduktivno.

Slina će s usana isprati prirodne masti kojih nam i tako manjka u zimskim mjesecima kad boravimo u zatvorenim prostorima okruženi suhim zrakom.

shimmer fallback

Kontaktni dermatitis

Usne su osjetljive i teško trpe 'udarce', odnosno iritacije. Moguće je da ih je nadražio i isušio neki kozmetički proizvod: pasta za zube, puder koji je u maloj količini završio na njima, ruž (jer neki ruževi zaista isušuju) ili nešto četvrto. Kad se s tim suočiš, uzmi balzam za usne, no razmisli jesi li koristila neke proizvode koji su iziritirali tvoje usne. Važno je uočiti koji ti proizvod stvara problem.

shimmer fallback

Neprikladni balzami za usne

Nanosiš li neprestano isti balzam, a usne su ti sve suše i ispucale, možda je vrijeme da ga zamijeniš nekim drugim. Na tržištu postoje brojni balzami, no nisu svi pogodni za sve - ima ih masnih i manje masnih, u sticku, boji ili bezbojnih pa će ti možda trebati vremena da pronađeš svog favorita. Moguće je da ti taj balzam ne odgovara jer sadrži mineralna ulja koji sprječavaju vlazi ulazak u sloj kože.

Neprikladni balzam više ti šteti nego koristi, pogotovo kad ga nanošiš više puta dnevno. Pogledaj i naš izbor najboljih balzama za usne. To bi ti moglo olakšati pronalazak idealnog!

shimmer fallback

Razmisli o odabiru balzama, pij dovoljno tekućine te brini o svom zdravlju. Usne će ti biti zahvalne!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.