Svi smo to iskusili – bolno peckanje i žarenje iza prsne kosti ili u gornjem dijelu želuca, koje se može širiti čak i u leđa. Žgaravica je prilično neugodna, a može je uzrokovati svašta pa čak i ako popijemo previše soka ili pojedemo masnu i prženu hranu. Žgaravicu mogu potaknuti i začinjena jela, šećer, neko povrće kao što je luk, alkoholna pića te pušenje. Također i nedovoljno žvakanje hrane, neki lijekovi, ali i fizički napor odmah nakon jela mogu uzrokovati ovo neugodno žarenje. Žgaravica je nerijetko popraćena još jednim jednako neugodnim simptomom, refluksom, pri čemu se kiselina iz želuca vraća u jednjak.
Dobra je vijest da su u većini slučajeva ovi simptomi bezopasni, ali dugoročno može itekako utjecati na naše fizičko, ali i psihičko zdravlje. Žgaravica je vrlo česta, između 20 i 40 posto odraslih muči ovaj problem i većina je smatra toliko uobičajenom da ne traže pomoć liječnika. Ipak, žgaravica se može uspješno liječiti, a uvelike pomaže i promjena životnih navika – osobito ako je žgaravica uzorkovana lošim prehranom, konzumacijom alkohola i pušenjem. Također, vrlo je važno jesti u miru, bez stresa, temeljito prožvakati svaki zalogaj i ne gutati neprožvakanu hranu. Treba izbjegavati obrok netom prije odlaska na spavanje i raspodijeliti hranu na pet manjih obroka tijekom dana.
Osim lijekova, postoje i prirodni načini koji pomažu kod ovog neugodnog problema – riječ o namirnicama iz našeg kućanstva koje nisu skupe, ali su vrlo učinkovite: