Stručnjaci upozoravaju: dok ne prođe koronavirus najbolje je skinuti prstenje

Već danima slušamo kako je za prevenciju koronavirusa najvažnija higijena ruku i ne diranje rukama lica, stučnjaci upozoravaju da se na našim rukama potencijalno krije još zamki za zdravlje

Stručnjaci upozoravaju: dok ne prođe koronavirus najbolje je skinuti prstenje

I dok zadnjih dana ne možemo izbjeći teme o koronavirusu, planove o tome što ćemo nositi ovoga proljeća i ljeta stavili smo na čekanje. Ipak, kako tvrde stručnjaci neke stvari ne možemo staviti na čekanje, a to je briga za naše zdravlje. 

Naime, svi ističu kako ja za prevenciju zaraze, najvažnije dobro pranje ruku i da rukama ne diraš lice, točnije- nos, usta, oči. Važno je i koliko dugo i na koji način peremo ruke sa toplom vodom, a sada američki stručnjaci imaju još jedno upozorenje. Još prije dvije godine, na sveučilištu u Georgiji, znanstvenici su proveli istraživanje na zdravstvenim radnicima i ustanovili da oni koji su nosili prsten ili prstenje na ruci, lakše su prenosli bolesti, odnosno nisu imali toliko čiste ruke kao oni bez prstena na ruci.
Istraživanje je pokazalo kako se ispod prstena, stvorilo 'savršeno okruženje' za bakterije i viruse. 

Prema istraživanju, radnici koji nisu nosili prstenje, a prali su ruke jednako kao i oni koji nose prstenje, ubili su više bakterija i virusa na rukama. 

"Jako je važno napomenuti kako nije dovoljno samo skinuti prsten i oprati ruke, treba oprati i sam prsten jer inače na čiste ruke vraćate prljavo. Bilo bi najbolje da sada neko vrijeme, pospremite prsten u ladicu. No, ipak ako se ne možete odvojiti od prstena, kada perete ruke, posebno treba dezinficirati i prsten. Ako se bojite da se ne ošteti, onda ga svako treba protrljati i s unutrašnje i vanjske strane s toplom vodom i sapunom", ističe američka profesorica Lucy Wilson. 


Dakle i u ovom slučaju, manje je više. Ako možeš, dok ne prođe ovo sve, spremi prsten na sigurno mjesto. Znamo da to nije lako, pogotovo ako si emocionalno vezana za njega, ali nekako nam se čini i ovaj put da je bolje spriječiti nego liječiti. Image

Znamo gdje besplatno gledati serije i filmove u ovim danima samoizolacije

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.