Utjecaj hormona

Osjećaš umor i grčeve tijekom ovulacije? Evo što se događa u tijelu

Žene se osjećaju drukčije u svakom dijelu ciklusa, a za vrijeme ovulacije mnoge osjećaju umor i vrlo često grčeve

profimedia-0042182506.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svaka žena zna da je njezino tijelo pod utjecajem hormona i da ovisno o menstrualnom ciklusu osjeća određene promjene i tegobe. Možda se radi o promjenama na koži ili težina varira, dok se neke žene osjećaju vrlo energično tijekom ovulacije. No, ovulacija može na neke žene utjecati i drugačije te će možda poželjeti ostati u krevetu cijeli dan. Čak i ako nema umora, mogu se javiti promjene raspoloženja i grčevi što svakako može narušiti kvalitetu života.

Image
Tabu tema

Hush, hush: Sve o intimnim odnosima za vrijeme mjesečnice

Jesu li žene umornije za vrijeme ovulacije?

Naravno da tijelo intenzivno radi u tom periodu jer mora otpustiti jajnu stanicu, ali ipak nije potpuno jasno zašto se kod žena pojavljuje umor. No, kako bi ženama bilo lakše, važno je da dobro upoznaju svoje tijelo i tako lakše planiraju aktivnosti. Na primjer, ako se osjećaš umorno u određenom dijelu ciklusa možeš promijeniti raspored, pa intenzivni trening zamijeniti nekim opuštajućem vježbanjem.

Što kažu liječnici?

"Žene zbog ovulacije ne osjećaju pospanost", jednostavno je objasnila ginekologinja dr. Lakeisha Richardson za Romper. Većina znanstvenih dokaza i istraživanja potvrđuje da se najveće promjene događaju prije menstruacije i to većinom dolazi do nesanice. U tim danima, razina progesterona raste, a dolazi do pada razine melatonina i kortizola, koji su ključni za ciklus spavanja i buđenja i mogu doprinijeti umoru. Dok zbog melatonina idemo spavati, kortizol nas održava budnima. Dakle, pad hormona može dovesti do dodatnog umora i lošeg spavanja.

No, druga liječnica kaže da neke žene mogu osjećati umor tijekom ovulacije. "Estrogen utječe na to da se dobro osjećamo, ali se smanjuje neposredno prije ovulacije što može izazvati umor", objašnjava ginekologinja dr. Sherry Ross. Tjelesna temperatura također je nešto viša u ovom periodu ciklusa što bi moglo uzrokovati dodatni nemir.

Image
Foto: Unsplash

Dodatni razlozi za umor tijekom ovulacije

"Svaka je žena posebna, a tako se može i osjećati tjelesno drugačije za vrijeme ovulacije", objašnjava endokrinologinja Julie Lamb. "Žene mogu osjećati lagane trnce u tijelu, također se mogu pojaviti mrlje na koži, glavobolja, umor ili mučnina. No, posve je normalno i da ne osjeća ništa ovoga", dodaje dalje. "Osim hormonalnih promjena i drugi razlozi mogu biti uzrok ovog umora poput anemije, disfunkcije štitnjače i hormonalne promjene u perimenopauzi", objašnjava Ross.

Osim umora koji neke žene osjećaju, drugi simptomi vezani za ovulaciju mogu biti neugodni. "Grčevi ili povremena oštra bol za vrijeme ovulacije ima svoj naziv Mittelschmerz (bol u sredini ciklusa), a smatra se da se pojavljuje kada jajnik oslobađa jajnu stanicu. Ovo je najčešći simptom ovulacije jer se drugi klasični simptomi poput promjene raspoloženja, osjetljivosti dojki i snažnih grčeva obično javljaju u drugoj polovici ciklusa i predstavljaju PMS", objasnio je na kraju dr. Adam Wolfberg za Romper.

Image
Foto: Unsplash