Tabu tema

Hush, hush: Sve o intimnim odnosima za vrijeme mjesečnice

Neke žene imaju izuzetno jako seksualnu želju za vrijeme mjesečnice, ali se boje izraziti svoju želju jer ne znaju kako će njihov partner reagirati

joanna-nix-walkup-gewiyeDzjyk-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Mnoge teme vezane za seks se pomalo izbjegavaju ili postoje jako polarizirajuća mišljenja o njima. Jedna od takvih tema je i seks za vrijeme mjesečnice. Mnoge žene ga vole jer im orgazmi mogu ublažiti grčeve i glavobolju koje imaju za vrijeme mjesečnice. Osim toga, neke žene imaju jako izraženu seksualnu želju, pa onda još više uživaju. No, postoji i ona druga strana, seks je neuredan u tom periodu i mnogi misle da nije higijenski.

Image
Problemi u krevetu

5 najčešćih problema s kojima se žene susreću u intimnim odnosima

Seks za vrijeme mjesečnice još uvijek je tabu tema, objašnjava seksualna terapeutkinja Cyndi Darnell iz New Yorka. Tek se u posljednje vrijeme počelo javno govoriti o menstruaciji, a mnogi muškarci su čak i izbjegavali susret sa ženama u tom periodu.

No, postoji još jedan problem, mnogim muškarcima nije dobro kada vide krv. No, kako bi žene i muškarci znali što žele, važno je govoriti i o ovoj temi pa donosimo nekoliko činjenica za koje stručnjaci iz područja seksualnog zdravlja žele da svi znaju:

Seks za vrijeme mjesečnice je normalan

Kao i kod većine erotskih iskustava, seks za vrijeme mjesečnice je stvar osobnih preferencija i stavova. No, ako izbjegavaš seks bez nekog važnog razloga, a imaš izraženu seksualnu želju, možda bi ipak trebala razmisliti o svojim uvjerenjima o mjesečnici. Možda se osjećaš prljavo ili osjećaš sram?

shimmer fallback

"Važno je suočiti se i prevladati sram koji većina nas osjeća ili smo osjećali u nekom periodu. Dobro je doći u neutralnu poziciju kako bi uvidjela što osjećaš o seksu za vrijeme menstruacije", objašnjava edukatorica za seks Chris Maxwell Rose. No, bilo bi dobro i da tvoj partner razmisli ima li negativna razmišljanja o mjesečnici i koliko je otvoren za seks u tom periodu, a i kako to utječe na tebe.

Lubrikant i crni ručnici

Jedna od većih prednosti seksa za vrijeme menstruacije je što nema potrebe za lubrikantima jer je povećana količina tekućine, a znači da će i seks biti bolji. No, ako žena koristi tampone onda će se upiti sva tekućina i čak će se isušiti to područje. U tom slučaju mogu se koristiti lubrikanti, predlaže edukatorica za seks Amy Baldwin.

Što se tiče nereda, Baldwin predlaže stavljanje crnih ručnika na krevet kako bi kasnije bilo manje briga. Seks pod tušem još je jedan pametan način za suzbijanje ovog problema.

shimmer fallback

Zaštita je i dalje važna

Istina je da je mala vjerojatnost da ćeš zatrudnjeti tijekom menstruacije, ali to se događa. "Mnogi ljudi pretpostavljaju da se začeće nikako ne može dogoditi kada žena ima menstruaciju, ali ovo nije pouzdana metoda zaštite", objašnjava seksualna terapeutkinja Cyndi Darnell.

shimmer fallback

Međutim, postoji još jedan važan razlog za korištenje kondoma tijekom seksa. Postoji povećan rizik od širenja spolno prenosivih infekcija. "Ako netko ima HIV ili hepatitis veća je vjerojatnost da će se virus širiti jer oba virusa potječu iz krvi i uvijek je najbolje koristiti kondom", objašnjava seksualna terapeutkinja Janet Brito za HuffPost.

Seks smanjuju bol tijekom mjesečnice

Kad doživimo orgazam, tijelo oslobađa oksitocin i dopamin zajedno s endorfinima. Ta poplava hormona zbog koje se osjećamo dobro može ublažiti bolove povezane s mjesečnicom, osobito menstrualne grčeve i bolove u zdjelici.

"Za neke žene, orgazam je najbolje olakšanje za menstrualne grčeve", dodaje Rose. Drugim riječima, muškarci bi trebali znati da svojoj partnerici mogu pomoći da se oslobodi stresa i ublaži bol.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.