Treba paziti

Što se može dogoditi ako jedeš previše zobene kaše?

Zobena kaša je odličan izbor za početak dana, ali je vrlo važno paziti na količinu i dodatke jer se može pretvoriti u "loš početak dana"

pexels-taryn-elliott-4488079.jpg

Za zdravi duh i tijelo vrlo je važno paziti na prehranu i započeti dan sa zdravim doručkom. I zobene pahuljice doista su jedna od najzdravijih namirnica koja se može pojesti na početku dana. Dokazano je puno dobrobiti za tijelo jer zobene pahuljice sadrže puno vlakana. Treba imati na umu da 100 grama zobenih pahuljica ima 350 kalorija, a sadrže puno minerala i nema glutena. Zbog svog sastava zobena kaša pomaže da se da dulje osjećamo siti što će svakako pomoći kod smanjivanja osjećaj gladi odnosno kontroliranja težine.

Image
Svježa i zdrava koža

Zobene pahuljice nisu samo za jelo, već su i savršen beauty sastojak

No bez obzira na to što je ovo izuzetno zdrava namirnica vrlo je važno paziti na količinu zobene kaše koja se konzumira i dodatke koji se stavljaju u zobenu kašu. U nastavku liječnici i nutricionisti objašnjavaju što se događa u tijelu ako se pojede previše zobene kaše odnosno na što treba paziti kada se priprema ovaj obrok.

Visok unos šećera

"Kada ljudi pripremaju zobenu kašu onda žele da bude što slađa kako ne bi jeli dosadan obrok. Obično to postižu dodavanjem šećera, čokolade i drugih slatkih namirnica koje u konačnici smanjuju nutritivnu vrijednost obroka jer imaju više kalorija, masnoće, šećera i ugljikohidrata", objašnjava liječnik Dr. Gan Eng Cern za Eatthis.com.

Image
Foto: Unsplash

Ograničava se unos zdravih namirnica

"Iako je zobena kaša odlična za početak dana jer pruža dovoljno energije i hranjivih tvari, svakodnevna konzumacija istog doručka stvara ograničenja u raznolikosti prehrane", dalje dodaje doktor. Kako dalje naglašava, organizam ne dobiva druge zdrave namirnice koje također mogu osigurati tijelu energiju i nutrijente.

Image
Foto: Unsplash

Može dovesti do gubitka mišićne mase

"Iako zobena kaša pomaže u procesu mršavljenja zbog duljeg osjećaj sitosti, konzumacija previše zobene kaše može dovesti do pothranjenosti i gubitka mišićne mase", kaže doktor te dalje objašnjava. "Zbog duljeg osjećaja sitosti tijelo ne signalizira da mu je potreba hrana. Ako se konzumiraju samo zobene pahuljice tijekom dana mogu se smanjiti kognitivne funkcije i oštrina."

Image
Foto: Unsplash

Može izazvati nadutost

Zbog veće količine vlakana u zobenim pahuljicama može se pojaviti nadutost, posebno ako osoba nije navikla jesti zobenu kašu. "Ako si tek počela jesti zobene pahuljice onda se može pojaviti nadutost. Stoga je najbolje započeti s manjim porcijama", objašnjava nutricionistkinja i autorica dr. Lisa Young. "Cjelovite žitarice kao što su pšenica i zob sadrže puno vlakana, glukoze i škroba. Konzumiraju ih bakterije u crijevima što opet dovodi do nadutosti i plinova. Kako bi se smanjio ovaj problem najbolje je započeti s malom količinom zobene kaše pa postupno povećavati količinu", dodaje nutricionistkinja Shannon Henry.

Image
Foto: Unsplash

Može uzrokovati debljanje

"Konzumiranje većih količina zobene kaše može uzrokovati debljanje. Zato treba paziti na dodatke zobenoj kaši. Žlica ili dvije mljevenih oraha ili lanenih sjemenki je super dodatak, ali maslac od kikirija i šećer treba izbjegavati", objašnjava Young.

Image
Foto: Unsplash