Ljudi su omnivori što znači da se naša prehrana sastoji od biljnih i životinjskih vrsta i tako je već tisućama godina. U našoj kulturi prehrane u velikim količinama je zastupljeno crveno meso - svinjetina, junetina, teletina, govedina, janjetina - koje je izvor važnih esencijalnih kiselina, vitamina, i minerala uključujući željezo i cink.
Svježe meso korisno je u prehrani čovjeka pod pretpostavkom da se konzumira umjereno i pravilno termički obrađeno (kuhano, pečeno na malo masnoće). Za razliku od svježeg, procesuirano crveno meso poput suhomesnatih proizvoda prolazi kroz tretman stvrdnjavanja, dimljenja, soljenja, a tretira se i kemijskim konzervansima i aditivima. Upravo je ovaj oblik mesa najzastupljeniji u čovjekovoj prehrani i najnezdraviji budući da obiluje masnoćama, natrijem, šećerom i kemikalijama.
Zbog svega toga, sve više ljudi želi smanjiti ili u potpunosti izbaciti crveno meso iz svoje prehrane, a mi smo saznale što će se dogoditi tvom tijelu ako prestaneš jesti crveno meso.