Ljudi su omnivori što znači da se naša prehrana sastoji od biljnih i životinjskih vrsta i tako je već tisućama godina. U našoj kulturi prehrane u velikim količinama je zastupljeno crveno meso - svinjetina, junetina, teletina, govedina, janjetina - koje je izvor važnih esencijalnih kiselina, vitamina, i minerala uključujući željezo i cink.
Svježe meso korisno je u prehrani čovjeka pod pretpostavkom da se konzumira umjereno i pravilno termički obrađeno (kuhano, pečeno na malo masnoće). Za razliku od svježeg, procesuirano crveno meso poput suhomesnatih proizvoda prolazi kroz tretman stvrdnjavanja, dimljenja, soljenja, a tretira se i kemijskim konzervansima i aditivima. Upravo je ovaj oblik mesa najzastupljeniji u čovjekovoj prehrani i najnezdraviji budući da obiluje masnoćama, natrijem, šećerom i kemikalijama.
Zbog svega toga, sve više ljudi želi smanjiti ili u potpunosti izbaciti crveno meso iz svoje prehrane, a mi smo saznale što će se dogoditi tvom tijelu ako prestaneš jesti crveno meso.
Gubitak kilograma
Crveno meso najviše konzumiramo u nezdravom, prerađenom obliku. Suhomesnati proizvodi najzastupljeniji su u brzoj hrani koju jedemo sve češće zbog nedostatka vremena. Takva hrana je bogata praznim ugljikohidratima i kalorijama, stoga ne čudi da kile padaju kada se odreknemo crvenog mesa. Američki znanstvenici zaključili su da oni koji su na vegetarijanskoj prehrani brže gube kilograme od onih koji jedu meso i namirnice životinjskog podrijetla.
Manja kiselost organizma
Zdravo tijelo treba uravnotežen pH, a mnoge moderne dijete fokusirane su na mesne dijete što naš organizam čini kiselim, a to je pogodno tlo za razvoj brojnih bolesti. Meso i mesne prerađevine u našem organizmu oslobađaju kiseline koje tijelo apsorbira i neutralizira. Male količine neće mu naštetiti, ali svakodnevna konzumacija u kombinaciji sa stresom i manjkom sna dobar je recept za teška oboljenja od kroničnih bolesti.
Ljepši ten
Problemi s tenom samo su pokazatelji da postoji disbalans u tvom organizmu. Prištići se mogu pojaviti jer jedeš previše slatkog, masnog, ili zato što ti nedostaje dobrih nutrijenata, a mogu biti uzrokovani i medicinskim stanjima. Jedan od krivaca za nečisti ten može biti crveno meso upravo zato što je prepuno kemijskih supstanci i aditiva koji štetno utječu na tvoj organizam, a to se manifestira i na koži.
Manje razine kolesterola
Kolesterol je poznat kao rizični čimbenik za nastanak brojnih kardiovaskularnih bolesti, ali je i tvar koja je neophodna za funkcioniranje organizma i najviše ga ima u mesu. Pretjerano taloženje kolesterola može uzrokovati srčane udare, začepljenje arterija i još brojne tegobe, a prestanak konzumacije crvenog mesa normalizirat će njegove količine u krvi i smanjiti rizik od bolesti.
Manji rizik od tumora
Zbog toga što je jedna od najtretiranijih namirnica, crveno meso, pogotovo ono prerađeno ima visoku razinu kancerogenosti i slovi kao jedan od glavnih krivaca za tumore probavnog trakta. Znanstvenici su zaključili da samo 76 grama crvenog mesa dnevno povećava razvoj tumora za 20 posto. Termička obrada crvenog mesa stvara substance koje štete našem organizmu, a prerađeno meso puno je nitrata koji su okidači za razvoj tumora.
Više energije
Za energičan osjećaj potrebno nam je zdravo srce, zdrav probavni trakt i vedar duh. Ako izbaciš crveno meso iz prehrane i zamijeniš ga nekom lakše probavljivom namirnicom, tvoje će tijelo imati više energije prvenstveno zato što ne mora utrošiti toliku količinu na probavljanje, nego ju može usmjeriti u neku drugu aktivnost u tijelu.
Manjak nutrijenata
Meso je bogato proteinima, stoga je potrebno nadomjestiti manjak nutrijenata nekom drugom namirnicom kako bi izbjegla moguće zdravstvene komplikacije. Dobar izvor proteina i vitamina B12 je tofu, riba, sir, grašak i jaja. Dobro izbalansirana prehrana je ključ zdravlja. Ako želiš biti sigurna da unosiš dovoljno važnih supstanci, možeš koristiti i suplemente koji se mogu naći u svakoj ljekarni.