Osjećat ćeš se bolje

Prehrana nakon četrdesete: Pet savjeta za zdrav i uravnotežen jelovnik

Četrdesete nose određene promjene koje uglavnom povezujemo s perimenopauzom. Baš zato što se tvoje tijelo mijenja, sad je pravi trenutak za unošenje nekih promjena u prehranu. Izdvajamo savjete koji zapravo vrijede za sve, a ponajviše za žene starije od četrdeset…

profimedia-0295795249.jpg
Foto: Profimedia.hr

Jedi više salate

Stručnjakinja za zdravlje Maryann Jacobsen za portal Huffpost rekla je da primjećuje da su žene u srednjim četrdesetima u riziku od nedostatka hranjivih tvari. Četrdesete su dobar trenutak da se okreneš jedenju više povrća bogatog nitratima. To znači da bi ti zelena salata, zeleno lisnato povrće, celer i cikla obavezno trebali biti na tanjuru. "Ove namirnice ženama pomažu u povećanju razine dušikovog oksida koja opada sa starenjem i hormonalnim promjenama", tvrdi Jacobsen. Samo dvije porcije zelene salate dnevno mogle bi poboljšati tvoje zdravlje. Onako kako jedeš u četrdesetima moglo bi obilježiti godine koje slijede pa poseži za hranom bogatom cinkom, magnezijem, vitaminom B i selenom. Važno je da u tijelo unosiš hranjive tvari, a nemoj zaboraviti ni na proteine poput piletine i jaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia.hr
2/6