Ako imalo pratiš trendove sa zdravom prehranom pa si naletjela ne keto ili Paleo prehranu ili pak si se iskušala u pripremi indijskih recepata - onda si vjerojatno ghee već vidjela na popisu namirnica. I, pitaš se što je uopće ghee? Donosimo ti ukratko sve što moraš znati o ovoj masnoći za kuhanje (i zašto je bolja od maslaca).
Od čega i kako se radi ghee?
Ghee je nusprodukt običnog, nesoljenog maslaca. Priprema se tako da se maslac stavu u posudu lagano kuhati (oko 45 minuta, nije potrebno miješati) sve dok se ne odvoje mliječni proteini (pjena koja se prvo diže na površinu, a zatim se slegne na dno). Kada se pjena slegne na dno i čuje se pucketanje - to je znak da isparava ostatak vode iz maslaca. Kada se počne stvarati zlatno-smeđi talog na dnu, ghee je gotov. Nakon što se malo ohladi i cijedimo ga kroz gazu u staklenke i spremamo u hladnjak ili na hladnije mjesto (smočnicu).
Nije li to isto što i pročišćeni maslac?
Ne baš. Napravljeni su na isti način, ali ghee se zapravo kuha duže, sve dok proteini mlijeka ne počnu tamniti i sva vlaga ispari. Dobiveni okus ima više orašast i "preprženiji" okus od pročišćenog maslaca. To također znači da ghee ne sadrži vodu, tako da može i dugo trajati - oko godinu dana u hladnjaku i tri mjeseca van njega.
U redu... pa zašto bih kuhala baš s njim?
Osim što ima zbilja posebno fin ukus i dugo traje na polici, ghee ima veoma visoku temperaturnu točku dimljenja, pa je odličan za prženje. Kako u sebi više nema proteine mlijeka ili laktoze (jer ih se procijedi) veoma je lako probavljiv. A kada je napravljen od maslaca koji pak je dobiven od domaćeg kravljeg mlijeka - on zadržava sve dobre vitamine i minerale. To je čista mliječna masnoća, bogata zasićenim (zdravim) masnim kiselinama koje pomažu tijelu da se zaštiti od slobodnih radikala i raznih bolesti.
Uz to, ghee poboljšava rad i zdravlje živčanog i endokrinog sustava, inteligenciju, memoriju, dugovječnost; daje sjaj licu i očima, tijelu gipkost; uravnotežuje metabolizam; pomaže u stvaranju i obnavljanju tekućine među zglobovima; olakšava i ubrzava zacjeljivanje rana, ožiljaka, herpesa, opeklina. Uravnotežuje cijeli organizam.