Što je uopće ghee (i zašto je bolji od maslaca)?

Radi se prilično jednostavno od neslanog maslaca - ali je puno zdraviji

Što je uopće ghee (i zašto je bolji od maslaca)?

Ako imalo pratiš trendove sa zdravom prehranom pa si naletjela ne keto ili Paleo prehranu ili pak si se iskušala u pripremi indijskih recepata - onda si vjerojatno ghee već vidjela na popisu namirnica. I, pitaš se što je uopće ghee? Donosimo ti ukratko sve što moraš znati o ovoj masnoći za kuhanje (i zašto je bolja od maslaca).

Od čega i kako se radi ghee?

Ghee je nusprodukt običnog, nesoljenog maslaca. Priprema se tako da se maslac stavu u posudu lagano kuhati (oko 45 minuta, nije potrebno miješati) sve dok se ne odvoje mliječni proteini (pjena koja se prvo diže na površinu, a zatim se slegne na dno). Kada se pjena slegne na dno i čuje se pucketanje - to je znak da isparava ostatak vode iz maslaca. Kada se počne stvarati zlatno-smeđi talog na dnu, ghee je gotov. Nakon što se malo ohladi i cijedimo ga kroz gazu u staklenke i spremamo u hladnjak ili na hladnije mjesto (smočnicu).



Nije li to isto što i pročišćeni maslac?

Ne baš. Napravljeni su na isti način, ali ghee se zapravo kuha duže, sve dok proteini mlijeka ne počnu tamniti i sva vlaga ispari. Dobiveni okus ima više orašast i "preprženiji" okus od pročišćenog maslaca. To također znači da ghee ne sadrži vodu, tako da može i dugo trajati - oko godinu dana u hladnjaku i tri mjeseca van njega.

U redu... pa zašto bih kuhala baš s njim?

Osim što ima zbilja posebno fin ukus i dugo traje na polici, ghee ima veoma visoku temperaturnu točku dimljenja, pa je odličan za prženje. Kako u sebi više nema proteine mlijeka ili laktoze (jer ih se procijedi) veoma je lako probavljiv. A kada je napravljen od maslaca koji pak je dobiven od domaćeg kravljeg mlijeka - on zadržava sve dobre vitamine i minerale. To je čista mliječna masnoća, bogata zasićenim (zdravim) masnim kiselinama koje pomažu tijelu da se zaštiti od slobodnih radikala i raznih bolesti.

Uz to, ghee poboljšava rad i zdravlje živčanog i endokrinog sustava, inteligenciju, memoriju, dugovječnost; daje sjaj licu i očima, tijelu gipkost; uravnotežuje metabolizam; pomaže u stvaranju i obnavljanju tekućine među zglobovima; olakšava i ubrzava zacjeljivanje rana, ožiljaka, herpesa, opeklina. Uravnotežuje cijeli organizam.