Zna matica što je dobro

Matična mliječ - blago iz pčelinje košnice i bomba za imunitet

profimedia-0351673967.jpg
Foto: Profimedia.hr

Uz med, pelud, propolis i saće, među pčelinje proizvode spada i matična mliječ - najvrjednije od sveg navedenog. Proizvode ju pčele radilice kao hranu za maticu. Zahvaljujući matičnoj mliječi životni vijek matice (pet godina) duplo je duži od životnog vijeka pčela.

Image
Pomoć iz prirode

Ovaj čaj pomoći će ti kod mršavljenja i ojačati imunitet

Matična mliječ od davnina se koristi kao lijek, a danas je jedan od najcjenjenijih dodataka prehrani. Proizvodi se u puno manjoj količini od meda, a s obzirom na kompliciranu tehnologiju proizvodnje i skladištenja matične mliječi (zbog toga što se sastoji velikim dijelom od vode, vrlo je nestabilna pa se mora zalediti), ne može se kupiti kod svih pčelara. Štoviše, rijetki drže matičnu mliječ, što objašnjava i njezinu visoku cijenu. Otprilike je tri puta skuplja od meda.

Najbolje je matičnu mliječ kupovati iz provjerenih izvora ili u ljekarnama. Možeš ju pronaći u tabletama, kapsulama, prašku ili u kremastom obliku, poput meda, samo gušćem te puno svjetlije boje. Matična mliječ je gotovo bijela.

Image
Foto: Profimedia.hr

Nutritivni sastav matične mliječi

Matična mliječ sastoji se od vode, ugljikohidrata, proteina i masti.

Prirodni je izvor acetilkolina, neurotransmitera koji je zaslužan za zdravlje mozga i dobro pamćenje te spolne hormone estradiol, testosteron i progesteron, Obiluje vitaminima B5 (pantotenska kiselina) i B6 te ostalima iz B skupine. Osim B vitamina, sadrži i visoku koncentraciju A, D, E, K i C vitamina te sve esencijalne aminokiseline.

Zdravstvene dobrobiti

  • Matična mliječ regenerira organizam i jača imunitet
  • Ženama pomaže održati regenerativno zdravlje i postići hormonalnu ravnotežu
  • Ima antiupalni i antioksidativni učinak, prirodni je antibiotik
  • Smanjuje loš kolesterol, regulira krvni tlak, jača krvne žile
  • Pomaže kod dijabetesa
  • Dobro djeluje na živčani sustav, poboljšava pamćenje, neutralizira posljedice stresa
  • Regenerira kožu, "briše" ožiljke i bore
  • Pomaže kod spavanja

Konzumacija matične mliječi

Želiš li ojačati imunitet i poboljšati zdravlje, uvrsti u svoju prehranu matičnu mliječ. Konzumira se ujutro natašte, plastičnom žličicom. Stavi matičnu mliječ pod jezik i čekaj da se otopi. Teglicu s matičnom mliječi nakon otvaranja drži u hladnjaku.