Prednosti GAPS dijete
GAPS dijeta stavlja naglasak na povrće i fermentiranu hranu, koji su povezani sa zdravim crijevima. Istraživanja pokazuju da konzumacija raznovrsnog voća i povrća, maslinovog ulja i masne ribe može pomoći u održavanju zdrave ravnoteže bakterija u crijevima, dok prehrana bogata mastima i ugljikohidratima i malo vlakana (tradicionalna zapadnjačka prehrana) može uzrokovati neravnotežu crijevnih bakterija.
Postoje nova istraživanja koja govore da fermentirana hrana poput kefira i kiselog kupusa, zajedno s hranom bogatom probioticima poput jogurta, može pomoći u poboljšanju crijevne mikrobiote, ali potrebno je više studija kako bi se utvrdio taj odnos. Ipak, čini se da nema štete u konzumiranju ove hrane u umjerenim obrocima sve dok je sigurno proizvedena.
Ograničavanje visoko obrađene hrane, dodanog šećera, rafiniranih žitarica i umjetnih zaslađivača također je korisno za cjelokupno zdravlje. Rafinirani ugljikohidrati i šećer mogu povećati upalu u tijelu, a neke studije na životinjama pokazale su da konzumacija umjetnih zaslađivača može promijeniti crijevne bakterije.