Svježe cijeđeni voćni i povrtni sokovi već su neko vrijeme sastavni dio prehrane mnogih od nas. Obiluju hranjivim tvarima i dobar su način da u organizam uneseš sve što mu je potrebno, no ni s njima nije dobro pretjerivati jer bi se moglo dogoditi da kroz voće koje cijediš uneseš u organizam više šećera, no što želiš. Kao i u svemu drugome, i ovdje je važna mjera.
Sok od celera (govorimo o soku od stabljika celera) posebno je popularan ako želiš skinuti pokoji kilogram jer oskudijeva šećerom, a obiluje vodom. No, ovaj sok ima i manu, a o njoj ćemo kasnije.
Nutritivni sastav soka od stabljike celera (čaša od 240 ml)
- kalorije - 42,5 g
- proteini - 2 g
- ugljikohidrati - 5 g
- kalcij - 8 posto dnevnih potreba
- magnezij - 7 posto dnevnih potreba
- fosfor - 5 posto dnevnih potreba
- kalij - 5 posto dnevnih potreba
- natrij - 9 posto dnevnih potreba
- vitamin A - 7 posto dnevnih potreba
- vitamin C - 16 posto dnevnih potreba
- vitamin K - 74 posto dnevnih potreba
Osim svega navedenog, celer obiluje antioksidansima, vitaminima B skupine te cinkom, bakrom, folatima i biotinom.
U nastavku pročitaj koje su plusevi, a koji je minus ovog popularnog povrtnog soka.