Sok od celera jedan je od popularnijih zdravih napitaka, a evo i zašto

Sok od celera spada u najpopularnije zdrave napitke, a čemu može zahvaliti svoj status, otkrivamo u nastavku

Sok od celera jedan je od popularnijih zdravih napitaka, a evo i zašto

Svježe cijeđeni voćni i povrtni sokovi već su neko vrijeme sastavni dio prehrane mnogih od nas. Obiluju hranjivim tvarima i dobar su način da u organizam uneseš sve što mu je potrebno, no ni s njima nije dobro pretjerivati jer bi se moglo dogoditi da kroz voće koje cijediš uneseš u organizam više šećera, no što želiš. Kao i u svemu drugome, i ovdje je važna mjera.

Image

Zeleno blago: Kako zamrznuti celer za brzu pripremu smoothieja, sokova, juha i variva


Sok od celera (govorimo o soku od stabljika celera) posebno je popularan ako želiš skinuti pokoji kilogram jer oskudijeva šećerom, a obiluje vodom. No, ovaj sok ima i manu, a o njoj ćemo kasnije.


Nutritivni sastav soka od stabljike celera (čaša od 240 ml)

 • kalorije - 42,5 g
 • proteini - 2 g
 • ugljikohidrati - 5 g
 • kalcij - 8 posto dnevnih potreba
 • magnezij - 7 posto dnevnih potreba
 • fosfor - 5 posto dnevnih potreba
 • kalij - 5 posto dnevnih potreba
 • natrij - 9 posto dnevnih potreba
 • vitamin A - 7 posto dnevnih potreba
 • vitamin C - 16 posto dnevnih potreba
 • vitamin K - 74 posto dnevnih potreba

Osim svega navedenog, celer obiluje antioksidansima, vitaminima B skupine te cinkom, bakrom, folatima i biotinom.

U nastavku pročitaj koje su plusevi, a koji je minus ovog popularnog povrtnog soka. 

Plus - hidratizira organizam

Stabljika celera u najvećoj se mjeri sastoji od vode. U tijelu koje je opskrbljeno tekućinom dobro su regulirani krvni tlak i temperatura, mozak pravilno funkcionira, izbacuju se toksini, probava je redovita, a bubrezi zdravi. 

Plus - pomaže u mršavljenju

U čaši celerovog soka je samo pet grama prirodnog šećera. Za usporedbu, umjetni sokovi i gazirani napici sadrže šećera toliko da ćeš, piješ li ih, dnevno unijeti 500 kalorija više u organizam. Želiš li smršavjeti, obvezno izbaci ove napitke iz prehrane, ali pažljivo biraj koje ćeš voće i povrće cijediti u sokove ili konzumirati cjelovite. Slađe voće znači više šećera.  (FOTO: Pixabay)

Image

Plus - ima protuupalni učinak

Celer obiluje fitonutrijentima koji smanjuju upale u organizmu i antioksidansima koji pomažu neutralizirati oksidativni stres i smanjiti štetni utjecaj slobodnih radikala na stanice. Prehrana bogata antioksidansima snižava rizik od kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih, dijabetesa, pretilosti i određenih vrsta tumora. Također pomaže zdravlju kože pa time i njezinom izgledu.


(FOTO: Pixabay)

Plus - prirodni je dijuretik

Celer je cijenjen prirodni diuretik koji je uz to efikasan u liječenju upala mokraćnih kanala. Prirodni natrij koji se nalazi u celeru i kalij pomažu tijelu da se riješi viška vode.

Plus - pomaže stvaranje kloridne kiseline i žuči, a ublažava želučanu

Zahvaljujući prirodnom natrijevom kompleksu kojim obiluje celer, sok od ovog povrća ublažava želučanu kiselinu, a jača kloridnu, pomažući tako probavu hrane. 

Minus - oskudijeva vlaknima

Dok su stabljike celera pune vlakana, a vlakna su dobra za probavu, sok od celera ih ima jako malo jer si ih uklonila dok si ga cjedila. Bolje bi bilo (kad govorimo o vlaknima) da grickaš celer, nego da ga piješ.

Kako napraviti sok od celera?

Vrlo jednostavno! Uzmi dvije, tri stabljike celera i stavi ih u sokovnik. Ono što ćeš dobiti u čaši je ovaj popularni sok. Ako ti se okus ne sviđa, poboljšaj ga jabukom, mrkvom, krastavcem ili narančom. Pronađi okus koji ti odgovara kombiniranjem s različitim voćem ili povrćem.


(FOTO: Pexels)