
Sok od celera jedan je od popularnijih zdravih napitaka, a evo i zašto

Svježe cijeđeni voćni i povrtni sokovi već su neko vrijeme sastavni dio prehrane mnogih od nas. Obiluju hranjivim tvarima i dobar su način da u organizam uneseš sve što mu je potrebno, no ni s njima nije dobro pretjerivati jer bi se moglo dogoditi da kroz voće koje cijediš uneseš u organizam više šećera, no što želiš. Kao i u svemu drugome, i ovdje je važna mjera.
kalorije - 42,5 g
proteini - 2 g
ugljikohidrati - 5 g
kalcij - 8 posto dnevnih potreba
magnezij - 7 posto dnevnih potreba
fosfor - 5 posto dnevnih potreba
kalij - 5 posto dnevnih potreba
natrij - 9 posto dnevnih potreba
vitamin A - 7 posto dnevnih potreba
vitamin C - 16 posto dnevnih potreba
vitamin K - 74 posto dnevnih potreba
Osim svega navedenog, celer obiluje antioksidansima, vitaminima B skupine te cinkom, bakrom, folatima i biotinom.
Stabljika celera u najvećoj se mjeri sastoji od vode. U tijelu koje je opskrbljeno tekućinom dobro su regulirani krvni tlak i temperatura, mozak pravilno funkcionira, izbacuju se toksini, probava je redovita, a bubrezi zdravi.
U čaši celerovog soka je samo pet grama prirodnog šećera. Za usporedbu, umjetni sokovi i gazirani napici sadrže šećera toliko da ćeš, piješ li ih, dnevno unijeti 500 kalorija više u organizam. Želiš li smršavjeti, obvezno izbaci ove napitke iz prehrane, ali pažljivo biraj koje ćeš voće i povrće cijediti u sokove ili konzumirati cjelovite. Slađe voće znači više šećera. (FOTO: Pixabay)
Celer obiluje fitonutrijentima koji smanjuju upale u organizmu i antioksidansima koji pomažu neutralizirati oksidativni stres i smanjiti štetni utjecaj slobodnih radikala na stanice. Prehrana bogata antioksidansima snižava rizik od kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih, dijabetesa, pretilosti i određenih vrsta tumora. Također pomaže zdravlju kože pa time i njezinom izgledu.
Celer je cijenjen prirodni diuretik koji je uz to efikasan u liječenju upala mokraćnih kanala. Prirodni natrij koji se nalazi u celeru i kalij pomažu tijelu da se riješi viška vode.
Zahvaljujući prirodnom natrijevom kompleksu kojim obiluje celer, sok od ovog povrća ublažava želučanu kiselinu, a jača kloridnu, pomažući tako probavu hrane.
Dok su stabljike celera pune vlakana, a vlakna su dobra za probavu, sok od celera ih ima jako malo jer si ih uklonila dok si ga cjedila. Bolje bi bilo (kad govorimo o vlaknima) da grickaš celer, nego da ga piješ.
Vrlo jednostavno! Uzmi dvije, tri stabljike celera i stavi ih u sokovnik. Ono što ćeš dobiti u čaši je ovaj popularni sok. Ako ti se okus ne sviđa, poboljšaj ga jabukom, mrkvom, krastavcem ili narančom. Pronađi okus koji ti odgovara kombiniranjem s različitim voćem ili povrćem.


Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
