Svježe cijeđeni voćni i povrtni sokovi već su neko vrijeme sastavni dio prehrane mnogih od nas. Obiluju hranjivim tvarima i dobar su način da u organizam uneseš sve što mu je potrebno, no ni s njima nije dobro pretjerivati jer bi se moglo dogoditi da kroz voće koje cijediš uneseš u organizam više šećera, no što želiš. Kao i u svemu drugome, i ovdje je važna mjera.
Sok od celera (govorimo o soku od stabljika celera) posebno je popularan ako želiš skinuti pokoji kilogram jer oskudijeva šećerom, a obiluje vodom. No, ovaj sok ima i manu, a o njoj ćemo kasnije.
Nutritivni sastav soka od stabljike celera (čaša od 240 ml)
- kalorije - 42,5 g
- proteini - 2 g
- ugljikohidrati - 5 g
- kalcij - 8 posto dnevnih potreba
- magnezij - 7 posto dnevnih potreba
- fosfor - 5 posto dnevnih potreba
- kalij - 5 posto dnevnih potreba
- natrij - 9 posto dnevnih potreba
- vitamin A - 7 posto dnevnih potreba
- vitamin C - 16 posto dnevnih potreba
- vitamin K - 74 posto dnevnih potreba
Osim svega navedenog, celer obiluje antioksidansima, vitaminima B skupine te cinkom, bakrom, folatima i biotinom.
U nastavku pročitaj koje su plusevi, a koji je minus ovog popularnog povrtnog soka.
Plus - hidratizira organizam
Stabljika celera u najvećoj se mjeri sastoji od vode. U tijelu koje je opskrbljeno tekućinom dobro su regulirani krvni tlak i temperatura, mozak pravilno funkcionira, izbacuju se toksini, probava je redovita, a bubrezi zdravi.
Plus - pomaže u mršavljenju
U čaši celerovog soka je samo pet grama prirodnog šećera. Za usporedbu, umjetni sokovi i gazirani napici sadrže šećera toliko da ćeš, piješ li ih, dnevno unijeti 500 kalorija više u organizam. Želiš li smršavjeti, obvezno izbaci ove napitke iz prehrane, ali pažljivo biraj koje ćeš voće i povrće cijediti u sokove ili konzumirati cjelovite. Slađe voće znači više šećera. (FOTO: Pixabay)
Plus - ima protuupalni učinak
Celer obiluje fitonutrijentima koji smanjuju upale u organizmu i antioksidansima koji pomažu neutralizirati oksidativni stres i smanjiti štetni utjecaj slobodnih radikala na stanice. Prehrana bogata antioksidansima snižava rizik od kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih, dijabetesa, pretilosti i određenih vrsta tumora. Također pomaže zdravlju kože pa time i njezinom izgledu.
(FOTO: Pixabay)
Plus - prirodni je dijuretik
Celer je cijenjen prirodni diuretik koji je uz to efikasan u liječenju upala mokraćnih kanala. Prirodni natrij koji se nalazi u celeru i kalij pomažu tijelu da se riješi viška vode.
Plus - pomaže stvaranje kloridne kiseline i žuči, a ublažava želučanu
Zahvaljujući prirodnom natrijevom kompleksu kojim obiluje celer, sok od ovog povrća ublažava želučanu kiselinu, a jača kloridnu, pomažući tako probavu hrane.
Minus - oskudijeva vlaknima
Dok su stabljike celera pune vlakana, a vlakna su dobra za probavu, sok od celera ih ima jako malo jer si ih uklonila dok si ga cjedila. Bolje bi bilo (kad govorimo o vlaknima) da grickaš celer, nego da ga piješ.
Kako napraviti sok od celera?
Vrlo jednostavno! Uzmi dvije, tri stabljike celera i stavi ih u sokovnik. Ono što ćeš dobiti u čaši je ovaj popularni sok. Ako ti se okus ne sviđa, poboljšaj ga jabukom, mrkvom, krastavcem ili narančom. Pronađi okus koji ti odgovara kombiniranjem s različitim voćem ili povrćem.
(FOTO: Pexels)