Smokvin list mala je riznica zdravlja. Evo kako njime pospješiti vitalnost

Od snižavanja krvnog tlaka do liječenja dijabetesa - učinci smokvina lista su nevjerojatni

Smokvin list mala je riznica zdravlja. Evo kako njime pospješiti vitalnost

Trenutno je vrhunac sezone najslađe voćke kasnog ljeta – neodoljive smokve. Iako su same smokve iznimno zdrave te bogate vitaminima i mineralima potrebnima za pravilno funkcioniranje našeg organizma, često previđamo i ljekovitost smokvinog lista.  
Nismo navikli koristiti lišće voćki u svojoj prehrani, pa zaboravljamo da postoji lišće koje je jednako zdravo i korisno za naše tijelo kao i sam plod. Upravo je to slučaj kada govorimo o smokvama. Slatke, sočne i pune mesa, smokve su mnogima omiljena ljetna voćka čija sezona traje relativno kratko, pa ju se treba na sve načine što više iskoristiti.

Image

Smokva je slatka vladarica kasnog ljeta, a evo zašto je dobra za tvoje zdravlje i seksualni život

Upravo zato bi ove godine mogla u svoju prehranu uključiti i čajeve i biljne pripravke od smokvina lista koji će ti pomoći u borbi protiv raznih bolesti, održanju organizma vitalnim, a naglasit će i tvoju ljepotu. Zanimljivo je da su ljekoviti dijelovi smokve njezin plod, mliječni sok, list pa čak i kora drveta.


Listove smokve lako je prepoznati zbog njihova karakteristična oblika i veličine. Izgledaju pomalo nalik na ruku s prstima ovalnog oblika, a nalaze se na debljoj peteljci pa ih je teško zamijeniti za bilo koju drugu biljku. Ovo je lišće u ljudskoj kulturi vrlo bitno jer se prvi puta spominje u Bibliji te od tada ima posebnu, gotovo mitsku simboliku.

Kao što smo već rekli, baš poput plodova smokve, listovi smokve pružaju brojne dobrobiti i ljekovito djelovanje našem organizmu. Osim što se mogu konzumirati sirovi, od listova je nakon sušenja moguće napraviti i čaj koji iznimno blagotvorno djeluje na ljudsko tijelo.

Listovi smokve pomažu kod prevencije dijabetesa i to zato jer mogu povećati osjetljivost na inzulin. Istovremeno, smokvin list smanjuje razinu triglicerida u krvi te pomaže kod kardiovaskularnih problema. Čaj od listova konzumiran na redovnoj bazi može pomoći prevenirati srčane probleme i smanjiti povišen tlak.


Iako se listovi smokve mogu konzumirati i sirovi, ne postoji mnogo recepata koji ih uključuju. Većinom listovi služe kao omot za razne vrste hrane poput riže i povrća, recepata s gljivama ili kao zamjena za tortilje.

Donosimo ti tri načina kako da iskoristiš sve benefite lista smokve.

Čaj od lista smokve

Priprema:

Jednostavno prelij sušene listove vodom i pričekaj 10 – 20 minuta ovisno o jačini čaja koji želiš pripremiti. Preporučene dnevne doze čaja su 2 – 3 šalice dnevno, dok je čaj poželjno piti maksimalno mjesec dana u kontinuitetu.Nakon toga, potrebno je napraviti pauzu od minimalno 2 tjedna kako bi se tijelo oporavilo, a sljedeća kura jednako snažno djelovala.

Čaj od lista smokve poprilično je jednostavan za napraviti. Dovoljno je odabrati zdrave i zelene listove smokve te ih potom osušiti na tamnom i prozračnom mjestu, u hladu. Za brže sušenje, moguće je listove izrezati na manje komadiće ili ih usitniti nakon sušenja.
  Sastojci:

  • 1 šalica vruće vode (250 ml)
  • 1 čajna žličica ili jušna žlica sušenog čaja
  • listovi smokve

Smokvin list za brže uklanjanje žuljeva

Žuljeva se brzo i lako možemo riješiti trljanjem svježim listovima smokve, nekoliko puta na dan na bolno mjesto. Pritom vodimo računa o tome da na žulj dospije i mliječni sok iz peteljke smokvina lista. Naravno, to možemo činiti samo u vrijeme kasnog proljeća, ljeta ili rane jeseni – kad smokva bujno lista.

Jednostavno naberi nekoliko svježih listova smokvi i trljaj ih o žulj nekoliko minuta. Primijetit ćeš brzi oporavak nadražene kože.

Smokvin list kao borac protiv afti

Poznato je da kadulja sjajno liječi bolne i iritantne afte u usnoj šupljini, no i smokvin list je vrlo učinkovit u liječenju raznih infekcija u ustima. Za svježi dah i usta bez bolnih ranica i afti potrebno je da u ustima neko vrijeme žvačeš 2-3 nježnija lista smokve, a potom ispereš usta vodom.

Na taj način ćeš ukloniti čireve u usnoj šupljini te ćeš uvijek imati svjež dah.