Situacija u kojoj se nalazimo je nepoznata pa je važno naučiti kako se nositi sa stresom. Pronašle smo odličnu online radionicu

Priključi se online radionici 'SOS – Izazvani na akciju' i nauči kako se nositi sa stresom i primijeniti mindfulness

Situacija u kojoj se nalazimo je nepoznata pa je važno naučiti kako se nositi sa stresom. Pronašle smo odličnu online radionicu

Kad više nismo u stanju promijeniti situaciju - izazvani smo promijeniti sebe, riječi su poznatog znanstvenika dr. sc. Viktor Emila Frankla koji je preživio holokaust, a danas imaju posebno značenje kada se čovječanstvo suočava s apsolutnom nepoznanicom. 

Većina nas ne voli biti izložena neizvjesnosti jer naš um treba jasan model kako bi objasnio što se događa. To je priroda uma i način na koji podsvijest funkcionira. Kada god ulazimo u nešto novo, pa i ako to jako želimo i uzbuđeni smo, često nam je u početku neugodno i osjećamo se izgubljeno i ranjivo. Ljudi trebaju značenje i smisao, a u ovoj situaciji teško ga je naći. Prvi korak je razumjeti da je normalno da se u ovom trenutku osjećate izgubljeno, preplašeno, zbunjeno ili ste ljuti i u panici.

Upravo zato, Ana Hart i Ivana Song, trenerice za razvoj osobnih i sistemskih potencijala, kreirale su online radionicu SOS Izazvani na akciju koja vam omogućuje da se jednostavnije nosite s trenutnom situacijom te da stvorite bolji, unutarnji automatski pilot za upravljanje svim, kao i stresnim situacijama. Uz to, ovu radionicu prati i humanitarna nota solidarnosti te će dio sredstava biti doniran za obnovu Zagreba nakon potresa.U stresnim situacijama ne vidimo izlaz stoga je bitno postići emotivnu stabilnost kako bi pronašli, između ostaloga, nove osobne i poslovne mogućnosti. Studije jasno pokazuju da stres utječe na funkcioniranje mozga. Dr. Kerry Ressler, glavni znanstveni direktor bolnice McLean i profesor psihijatrije na Harvard Medical School ističe da stres ometa kogniciju, pažnju i pamćenje te procesuiranje informacija što je ključno kada želimo pokrenuti neke nove projekte ili akcije, ili naprosto detektirati mogućnost novog izlaza. Kada smo pod stresom možemo postati zaboravniji, a nepovoljno utječe i na zdravlje, od kardiovaskularnog do srčanog sustava. Posljedice intenzivnog i kroničnog stresa su učestale promjene raspoloženja, anksioznost, depresija…

SOS, međunarodni signal za ugrozu, je i svojevrsni signal koji ljudski, svjesni dio uma pali u bilo kojoj situaciji ugroze. Time se na podsvjesnoj razini aktivira tzv. automatski pilot/kod spašavanja u datim situacijama. Bitno je znati da svaku stresnu situaciju, podsvjesni um detektira kao ugrozu, i to neovisno o doživljenom intenzitetu. A nove i nepoznate okolnosti uvijek stvaraju stres. Stoga je bitno, trenirati um i izgraditi novi automatski pilot spašavanja koji će nam osigurati veći prostor manevriranja jer danas je um svakog čovjeka dobio signal SOS, izazvani smo na akciju, onu unutarnju, iako je svijet usporio.

Jedino izvjesno je neizvjesno – jedino poznato je nepoznato

Situacija u kojoj se danas svijet nalazi apsolutno je nova i nepoznata, a samim time nitko nema model i ne zna što će i kako biti. Kako je to potpuno nova situacija koja je svima nepoznata, naš um nema primjer iz prošlosti ili model na koji bi se oslonio što često radimo u novim situacijama jer time stabiliziramo sustav. Zato volimo naše rutine, rituale i navike. 

U ovoj situaciji, zdravstveno manje poznatog virusa, a još više nepoznatog ponašanja potresa, nemamo izvjestan, poznat i siguran model ponašanja. Učimo um novim obrascima ponašanja, iz trenutaka u trenutak. U ovom trenutku poznato i izvjesno ne postoji. Zato većina osjeća stres, strah, razočaranje, zbunjenost pa i ljutnju i paniku. Neizvjesnost je koncept koji ljudski um ne voli. Um voli poznato i izvjesno. Neizvjesnost je naprosto stres za ljudski sustav. 

Upravo zato je bitno sagledati s kojim resursima trenutno raspolažete i što možete koristiti kako bi se jednostavnije nosili s trenutnim situacijama potičući unutarnju razinu fleksibilnosti te adaptabilnosti na novonastale situacije. Um je vaš, uz tijelo, glavni resurs s kojim možete manevrirati. Stoga, priključite se na online radionicu koja sadrži tri webinara. Na radionici koja počinje 22. travnja, saznat ćete, između ostaloga, kako koristiti vlastite umne resurse i kako u procesu primijeniti mindfulness, svjesnu, objektivnu pozornost koja vam osigurava zdravi odmak od situacije što stvara veći prostor manerviranja. Više informacija možete potražiti na originalcode.net ili mindjump.co mrežnim stranicama.