Šipak je jedan od najzdravijih plodova na svijetu i ima mnogo nevjerojatnih zdravstvenih koristi za naše tijelo.
Prozvan je božanskim voćem jer je u teološkim knjigama najčešće spomenuto voće. Osim što ima antioksidativna, antivirusna i antitumorska svojstva, odličan je izvor vitamina, posebno vitamina A, vitamina C i vitamina E, kao i folne kiseline.
Ovo nevjerojatno voće sadrži tri puta više antioksidansa od vina ili zelenog čaja, a njegovo konzumiranje također smanjuje rizik od svih vrsta bolesti. Budući da ovih dana intezivno uživamo u ovom jesenskom voću, izdvojile smo i neke od njegovih najvećih prednosti.
(Foto: Pexels)
Bogat je važnim nutritivnim vrijednostima
Iako je kora šipka nejestiva, unutar njega nalaze se stotine jestivih, sočnih, a slobodno možemo reći i čarobnih sjemenki. Šipak ima impresivan nutritivni profil, a jedna šalica sjemenki (oko 175 grama) sadrži:
- 7 grama vlakana
- 3 grama proteina
- 30 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C
- 36 preporučenog dnevnog unosa vitamina K
- 16 posto preporučenog dnevnog unosa folata
- 12 posto preporučenog dnevnog unosa kalija
Ipak, treba imati na umu da su sjemenke šipka vrlo slatke pa tako jedna šalica sadrži i 24 grama šećera i 144 kalorija.
Poboljšava pamćenje
Šipak je bogat polifenolima za koje je otkriveno da poboljšavaju pamćenje. U jednoj studiji, pojedinci koji su svakodnevno pili sok od šipka imali su bolji učinak na testovima pamćenja u usporedbi s onima koji su pili placebo piće. Ako se ovih dana osjećaš pomalo zaboravno, dodaj šipak u svoju svakodnevicu!
(Foto: www.profimedia.hr)
Ima impresivna protuupalna svojstva
Kronična upala jedan je od vodećih pokretača mnogih ozbiljnih bolesti.To uključuje srčane bolesti, rak, dijabetes tipa 2, Alzheimerovu bolest, pa čak i pretilost.
Šipak ima snažna protuupalna svojstva koja u velikoj mjeri posreduju antioksidativnim svojstvima punicalagina. Studije s epruvetama pokazale su da mogu smanjiti upalnu aktivnost u probavnom traktu, kao i u stanicama raka dojke i debelog crijeva, a jedna studija od 12 tjedana na ljudima sa šećernom bolešću otkrila je da šalica šipka dnevno snižava upalne markere CRP i interleukin-6 za 32 posto.
Može pomoći u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija
Biljni spojevi u šipku mogu pomoći u borbi protiv štetnih mikroorganizama. Na primjer, pokazalo se da se bore protiv nekih vrsta bakterija, uključujući i infekciju kandidom.
Antibakterijski i antigljivični učinci mogu biti zaštitni i od infekcija i upala u ustima. To uključuje stanja poput gingivitisa, parodontitisa i stomatitisa proteze.
Može poboljšati učinke vježbanja
Šipak je bogat prehrambenim nitratima, za koje se pokazalo da poboljšavaju učinke tjelovježbe. Studija na 19 sportaša koji su trčali na trkačoj stazi pokazala je da jedenje šipka 30 minuta prije vježbanja značajno poboljšava protok krvi, odgađajući početak umora i povećavajući učinkovitost vježbanja. Iako je potrebno provesti još istraživanja, čini se da bi šipak mogao biti itekako koristan i za fizičke performanse.
(Foto: Pexels)
Potiče rast kose
Puštaš kosu? Šipak je prepun antioksidansa koji jačaju folikule kose i poboljšavaju cirkulaciju krvi u vlasištu - čimbenike koji pomažu u poticanju rasta kose.
Smanjuje razinu kolesterola
Čak i pola šalice šipka dnevno može znatno poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava smanjujući oksidaciju LDL kolesterola. Taj učinak možemo zahvaliti antioksidacijskoj snazi s obzirom da šipak ima do tri puta više antioksidansa od iste količine crnog vina ili zelenog čaja.
Još jedno istraživanje otkrilo je da pijenje jedne šalice soka od šipka dnevno pomaže smanjiti miokardijalnu ishemiju uzrokovanu stresom ili loš dotok krvi u srce.
Djeluje kao oksidativna maska
Šipak pomaže 'pumpati' razinu kisika u našoj krvi. Zbog antioksidansa koji se nalaze u šipku, bori se protiv slobodnih radikala, smanjuje kolesterol i sprečava zgrušavanje krvi. Sve to na kraju pomaže krvi da slobodno teče i na taj način poboljšava razinu kisika u tvom tijelu.
Pomaže u probavi
Sve znamo da su vlakna dobra za probavu. Međutim, zbog lošeg životnog stila i čestom pribjegavanju nekvalitetnoj hrani - propuštamo dobrobiti vlakana u povrću i voću. Ako uvrstiš šipak u svoju svakodnevicu, to bi mogao biti jedan od najboljih načina za uključivanje vlakana u rutinu. Jedan šipak sadrži 45 posto dnevnog preporučenog unosa vlakana.
Pojačava imunitet
Budući da je bogat protuupalnim spojevima, šipak je izuzetno zdrav za one koji pate od imunoloških poremećaja poput reumatoidnog artritisa i osteroartritisa.
Bogat je i vitaminom C koji pojačava proizvodnju antitijela i pomaže u razvoju imuniteta. Šipak ti može pomoći u održavanju zdravog imunološkog sustava, ali i u sprečavanju uobičajenih bolesti i infekcija.
Pročitaj još: