S prvim jesenskim maglama i kišnim danim stigli su i omiljeni plodovi jeseni, a među njima su i mnogima omiljeni kesteni. Kada se tijekom hladnih jesenskih predvečerja miris svježe pečenih kestena proširi zrakom, oko srca nekako odmah postaje toplije.
Upravo su kesteni pravi simbol jeseni, a osim što su izuzetno ukusni, također su i odlični za ljudsko zdravlje jer sadrže vrijedne hranjive tvari. Važno je napomenuti kako postoje dvije vrste kestena - pitomi kesten, čiji je plod jestiv te divlji kesten, koji služi kao ukras i čiji su cvjetovi ljekoviti. Plod divljeg kestena nije jestiv.
Kesteni obiluju C vitaminom, a sadrže malo masti. Mogu se jesti kao ukusna grickalica, a od kuhanih kestena radi se pire koji je savršen dodatak mnogim jelima i kolačima.
Prvi kesteni pojavili su se na tržnicama već prije nekoliko tjedana pa iskoristi njihovu sezonu dok još traje i svakako ih uvrsti u svoj jelovnik. U nastavku otkrivamo zašto su kesteni odlični za ljudsko zdravlje.