S prvim jesenskim maglama i kišnim danim stigli su i omiljeni plodovi jeseni, a među njima su i mnogima omiljeni kesteni. Kada se tijekom hladnih jesenskih predvečerja miris svježe pečenih kestena proširi zrakom, oko srca nekako odmah postaje toplije.
Upravo su kesteni pravi simbol jeseni, a osim što su izuzetno ukusni, također su i odlični za ljudsko zdravlje jer sadrže vrijedne hranjive tvari. Važno je napomenuti kako postoje dvije vrste kestena - pitomi kesten, čiji je plod jestiv te divlji kesten, koji služi kao ukras i čiji su cvjetovi ljekoviti. Plod divljeg kestena nije jestiv.
Kesteni obiluju C vitaminom, a sadrže malo masti. Mogu se jesti kao ukusna grickalica, a od kuhanih kestena radi se pire koji je savršen dodatak mnogim jelima i kolačima.
Prvi kesteni pojavili su se na tržnicama već prije nekoliko tjedana pa iskoristi njihovu sezonu dok još traje i svakako ih uvrsti u svoj jelovnik. U nastavku otkrivamo zašto su kesteni odlični za ljudsko zdravlje.
Bogati su C vitaminom
Unatoč tome što su mali veličinom, kesteni sadrže brojne nutrijente među kojima se osobito ističu antioksidansi. Odličan su izvor C vitamina, ali i drugih hranjivih tvari kao što su vitamin K, B5 i B3 te fosfora i magnezija. U usporedbi s drugim orašastim plodovima, kesteni sadrže manje kalorija jer imaju niži udio masnoće pa su dobar izbor i za sve one koji se bore s viškom kilograma.
Dobri su i za zdravlje srca
S obzirom na to da su bogati antiokidansima i mineralima poput magnezija i kalija, kesteni mogu smanjiti i rizik od raznih kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Dobar su izvor vrijednih hranjivih tvari koje pozitivno utječu na zdravlje srca.
Povoljno utječu na probavu
Kesteni mogu pozitivno utjecati i na probavni sustav. Naime, ovi slasni orašasti plodovi su dobar izvor vlakana za koja je poznato da su važna za rad probave. Uz to, potiču i rad zdravih bakterija koje se nalaze u našim crijevima. Kesteni ne sadrže gluten pa su odličan izbor za osobe s celijaklijom ili za sve one koji izbjegavaju gluten.
Kontroliraju razinu šećera u krvi
Vlakna koja sadrže kesteni dobro utječu i na razinu šećera u krvi. Naime, unosom namirnica koje sadrže visok udio vlakna naše tijelo sporije apsorbira škrob pa ne dolazi do naglih skokova šećera u krvi. Osim toga, kesteni imaju i nizak glikemijski indeks što znači da neće uzrokovati veće promjene razine šećera u krvi kada ih jedemo.
Kako ih pripremiti?
Kesteni se mogu jesti i sirovi, no valja imati na umu da sadrže taninsku kiselinu, što znači da mogu uzrokovati iritaciju crijeva ili pak mučninu. Na oprezu trebaju biti osobe koje imaju probleme s bubrezima ili jetrom. U tom slučaju, kestene je najbolje jesti pečene ili pak kuhane.