Šest moćnih namirnica koje štite od karcinoma

Obavezno ih uključite u svoju prehranu

Šest moćnih namirnica koje štite od karcinoma

Industrijske kemikalije, sintetički dodaci hrani i ionizirajuće zračenje samo su neki od opasnih i štetnih tvari današnjeg vremena koji su poznati kao potencijalni uzročnici nastanka karcinoma. No jeste li znali kako se od ove smrtonosne bolesti ipak možete zaštiti redovitim uzimanjem antikancerogene hrane i dodataka prehrani za koje je znanstveno dokazano da ometaju rast i širenje stanica raka?

Donosimo listu šest moćnih antikancerogena koje možete odmah uključiti u svoju svakodnevnu prehranu kako biste spriječili nastanak zloćudnih bolesti.

Kurkuma – žuti začin štiti od zloćudnih bolesti

Kurkuma je jedan od najmoćnijih, nama dostupnih, začina koji djeluje antikancerogeno. Među favoritima u azijskoj i indijskoj kuhinji, za aktivni sastojak kurkumin znanstveno je dokazano kako ne samo da štiti tijelo od razvoja karcinoma, već ima i djelovanje na već prisutne stanice karcinoma. Istraživanje provedeno 2008. godine potvrdilo je kako jedna čajna žličica kurkume dnevno može biti korisna kao preventivno sredstvo. Dr. Merina Anthony, s India's University Centre objašnjava kako kurkuma također inhibira imitirajući učinak estrogena kod ostatka pesticida na voću, povrću, u kondenziranom mlijeku, u vodi i ostaloj hrani, a dugotrajnije izlaganje pesticidima je jedan od najpoznatijih uzroka nastanka raka u današnje vrijeme.


I kupusnjače štite

Za povrće bogato glukozinolatima koji sadrže sumporne antioksidanse znanstveno je dokazano da djeluje preventivno. Opsežna istraživanja provedena na Linus Pauling Institutu (LPI) u Oregonu, kao i drugdje, pokazuju kako su kupusnjače (, bijela repa, rotkva..) bogate jedinstvenim, biološki aktivnim tvarima koje zajednički djeluju na uklanjanje karcinogena iz tijela prije nego imaju priliku oštetiti DNA. Jedinstveni metabolički procesi koje potiču glukozinolati nakon što postanu hidrolizirani enzimima mirozinaze također sprječavaju razvoj određenih, na hormone osjetljivih, karcinoma. Prema LPI, većina od 87 objavljenih istraživanja provedenih prije 1996. godine potvrdila je kako uzimanje kupusnjača smanjuje rizik od pojave raka, a posebno pozitivno djeluje na karcinome pluća i probavnog trakta.


Zeleni čaj je moćan antioksidans

Zeleni čaj, bogat antioksidansima polifenolima je izvrstan antikancerogeni napitak za koji je znanstveno dokazano kako ciljano djeluje na stanice raka, sprečavajući njihov razvoj i širenje. Preciznije, zeleni čaj sadrži EGCG (epigalokatehin galat), snažnu antioksidativnu tvar koja zaustavlja enzim DHFR (dihidrofolat reduktazu) na koji inače djeluju antikancerogeni lijekovi. Kao i kod gljiva, na tržištu postoje različite vrste zelenog čaja uključujući japansku Matchu i Senchu ten eke kineske vrste čajeva.Svaki od njih ima jedinstveni sastav koji posjeduje jedinstvene antikancerogene tvari, a istraživanja su pokazala kako vrsta Chinese LongJing ima najviši sadržaj katehina. Među ostalim vrstama zelenog čaja japanska Matcha i Sencha također imaju vrlo visok udio EGCG-a i drugih katehina.

Image



Alicin iz češnjaka antikancerogena tvar

Češnjak sadrži vrlo jaku antikancerogenu tvar poznatu kao alicin koja ciljano uništava maligne stanice raka dok zdrave stanice ostavlja netaknute. U New Yorku su 2003. godine znanstvenici s Weizmann Institute of Science ustanovili kako unošenje alicina injekcijama u krvotok osoba oboljelih od karcinoma djeluje učinkovito u borbi protiv stanica raka i to bez neželjenih posljedica dok druga istraživanja potvrđuju kako zdravi ljudi koji redovito jedu češnjak imaju puno manji rizik od razvoja karcinoma. Češnjak sadrži i dialil sulfid, još jednu vrlo važnu tvar koja uništava stanice raka.

Nakon istraživanja provedenog 1995. godine koje je prvo pokazalo kako dialil sulfid djeluje na usporavanje rasta stanica karcinoma dojke, znanstvenici s Novog Zelanda nekoliko godina kasnije potvrdili su kako ista tvar u crijevima potiče proizvodnju enzima koji sprječava rast i razvoj stanica raka probavnog trakta i crijeva.


Ljekovite gljive već stoljećima u tradicionalnoj kineskoj medicini

Ljekovite gljive se već stoljećima koriste u drevnoj kineskoj medicini budući da sadrže jedinstvena antivirusna, antimikrobna, protuupalna kao i antikancerogena svojstva. U današnje vrijeme gljive i dalje imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja i borbi protiv bolesti jer mnogobrojna istraživanja potvrđuju da gljive imaju ključnu ulogu u pokretanju apoptoze, odnosno ubijanja stanica raka. Istraživanje objavljeno 2005. godine u Journal of Alternative and Complementary Medicine objašnjava kako gljive Cordyceps, Maitake i Reishi te neke druge ljekovite gljive sadrže jedinstvena antikancerogena svojstva, kao i druge pozitivne učinke na zdravlje. Podvrste gljiva Shiitake, kao i gljiva Chaga, također su vrlo djelotvorne u borbi protiv raka.


Vitamin D ima važnu ulogu u sprječavanju karcinoma

Poznato je puno pozitivnih učinaka vitamina D na zdravlje, no ovaj vrlo važan vitamin ima važnu ulogu u liječenju i prevenciji karcinoma. Tijekom godina provedeno je na tisuće istraživanja povezanih s vitaminom D, od kojih je većina proučavala ulogu vitamina D u liječenju raka. Vitamin D council citira brojne studije koje pokazuju kako redovno izlaganje sunčevom svijetlu ili dodaci prehrani vitamina D3 mogu pomoći u sprječavanju karcinoma dojke, debelog crijeva ili rektuma, te drugih oblika raka. Jedno je pokusno istraživanje pokazalo kako nadopunjavanje sa 1,100 internacionalnih jedinica (IJ) dnevno vitamina D3 zajedno s 1,450 miligrama po danu /mg/dan) kalcija može smanjiti za 77% sve oblike raka.


Još neka vrlo učinkovita hrana koja djeluje antikancerogeno je: batat, đumbir, probiotici, luk, ulje origana, kajenski papar, vitamin C, ulje konoplje, sok listova marihuane i kokosovo ulje.

Preuzeto s: Naturala.hr