Saznale smo kada bi djeca, ovisno o dobi, trebala ići spavati i koliko im je sati sna potrebno

Idealno vrijeme odlaska u krevet nije isto za predškolce i školarce. Pogledaj tablicu spavanja kako bi znala radiš li ispravnu stvar

Saznale smo kada bi djeca, ovisno o dobi, trebala ići spavati i koliko im je sati sna potrebno

Kada smo bili mali, svi smo uvijek molili roditelje da nam dozvole da još malo ostanemo budni - bilo da do kraja pogledamo zanimljiv crtić, pročitamo slikovnicu ili završimo s igrom. Neki su roditelji znali popustiti, no drugi su se čvrsto držali svojih pravila kada je riječ o vremenu odlaska na spavanje.

Image

Redovito pregledavajte mjesta gdje i kako djeca spavaju


Ova druga vrsta roditelja bila je u pravu - ispada da za svako dijete, ovisno o njegovoj dobi, postoji određeno vrijeme kada mora ići spavati, ali i koliko bi dugo trebalo spavati, piše The Sun. Prema tablici objavljenoj na Lifehackeru, djeca bi trebala ići u krevet do određenog vremena, a sve ovisi o tome kad su se probudila.

Grafikon koji pokriva dob od pet do 12 godina pokazuje da bi djeca u dobi od pet godina trebala ići u krevet od 18:45 do 20:15, ovisno o vremenu buđenja. Djeca u dobi od 11 i 12 godina trebala bi otići spavati bilo kad u razdoblju od 20:15 do 21:45. 


Image

(Foto: Pexels)


Primjerice, ako tvoj petogodišnjak ustane u 6:30 sati ujutro, bit će spreman za spavanje već u 19:15 sati navečer. A ako se probudio nešto kasnije, oko 7 sati ujutro, bit će spreman za spavanje u 7:30 sati navečer. Isto tako, dok će osmogodišnjak koji ustane u 6:45 ujutro biti spreman za spavanje u 20:15 sati, dijete iste dobi, koje se probudilo kasnije, u 7:30 sati, neće biti spremno za spavanje do 21 sat navečer.

Uz sve to, sleep.org je objavio koja je preporučena količina sna za svaku dobnu skupinu, od beba do tinejdžera, a preporučena količina sna s godinama se smanjuje. Tako bi novorođenčad to tri mjeseca života trebala spavati 14 do 17 sati, dijete od četiri do 11 mjeseci trebalo bi spavati 12 do 15 sati, a dijete od godinu do dvije godine života trebalo bi spavati 11 do 14 sati.


Image

(Foto: Pexels)


Istovremeno, predškolcima u dobi od tri do pet godina potrebno je 10 do 13 sati sna, školarcima u dobi od šest do 13 godina potrebno je devet do 11 sati sna, a tinejdžerima od 14 do 17 godina potrebno je osam do deset sati sna.

U nastavku pogledaj tablicu i napiši nam u komentarima što misliš o njoj.