403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Zdravlje
Zdravlje

Saznaj što je kvinoja i zašto bi se trebala naći na tvom svakodnevnom jelovniku

Saznaj što je kvinoja i zašto bi se trebala naći na tvom svakodnevnom jelovniku
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Ova zdrava žitarica često se naziva 'superhranom' a može pomoći kod usporene probave i za smanjivanje visokog krvnog tlaka i razina šećera u krvi

Kvinoja je drevna žitarica porijeklom iz južne Amerike, a prirodno raste na području Anda. Tisućljećima je bila primarna prehrambena namirnica za prastanovnike današnjih Bolivije, Perua i Čilea. Bila je toliko važna za te narode da sama riječ kvinoja na jeziku drevnih Inka znači 'žitarica majka'. U nutritivnom smislu krije pravo bogatstvo a šaka kvinoje tijelu daje dovoljno energije za cijeli dan. Zbog toga je često nazivaju i superhranom a Ujedinjeni narodi 2013. Godinu proglasili su ''Međunarodnom godinom kvinoje''.  Kvinoja je odličan izvor proteina, vlakna, željeza, mangana, magnezija, cinka, tiamina i vitamina B6. Također sadrži sve esencijalne aminokiseline a ima i snažni protuupalni učinak. Odličan je prebiotik što znači da potiče rast dobrih bakterija u probavnom sustavu koje su važne za zdravu i učinkovitu probavu, stoga je idealna dijetalna hrana. Lakše je probavljiva od ostalih žitarica a i zasitnija je od njih.  Zbog visokog udjela vlakna kvinoja je odlična za smanjenje razina kolesterola. Osim toga ima i mnogih drugih dobrobiti za zdravlje srca. Bogata je flavonoidima koji mogu spriječiti ili usporiti razvoj srčanih bolesti. Također sadrži i nezasićene masne kiseline kao i omega 3 masne kiseline. Ima važnu ulogu za ljude koji boluju od dijabetesa tipa 2 i hipertenzije. Istovremeno može pomoći u smanjivanju šećera u krvi kao i visokog krvnog tlaka. Često se koristi kao zamjena za rižu ili druge žitarice, te općenito u prilozima. Mnogi je smatraju žitaricom iako je ona ustvari sjeme, zbog čega je i nutritivno bogatija od žitarica. Kuhana je mekana i prozračna te vrlo lagana za probavu. Od nje se može raditi i brašno, žitne pahuljice te kruhovi i tjestenine. Ne sadrži gluten pa je idealna za ljude koji boluju od celijakije ili su alergični ili netolerantni na gluten. Stoga može biti dobra umjesto zobi u jutarnjim kašama, a od se prave i vrlo ukusne salate. Možeš je koristiti i za zgušnjavanje juha ili kao glavni sastojak gustih variva.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx