Rješenje za bolji san: Devet namirnica koje će ti pomoći lakše zaspati

Hrana koju jedemo definira naše zdravlje, a može ti olakšati i san. Osim što su ukusne, ove namirnice pomoći će ti da se bolje naspavaš

Rješenje za bolji san: Devet namirnica koje će ti pomoći lakše zaspati

Dobar san iznimno je važan za zdravlje, a nije samo duljina sna ključna. Nemiran san može uzrokovati pospanost, ali i ozbiljnije zdravstvene probleme. O kvalitetnom snu ovisi i naš imunitet, ali i moždana funkcija. 

Image

Poza u kojoj spavaš može uvelike utjecati na zdravlje. Provjeri jesi li izabrala najbolju?


Dnevno bi svi trebali spavati oko sedam ili osam sati, dok bi kvalitetan san trebao biti neprekinut. Postoje mnoge stvari kojima si možemo pomoći postići kvalitetan san poput promjena navika prije odlaska u krevet. Osim što bi trebale izbjegavati napornu tjelovježbu ili zaslone mobitela i računala, trik za bolji san mogle bi pronaći u kuhinji.


Obilan obrok prije spavanja osigurava nemiran san, ali ipak postoji nekoliko namirnica koje imaju suprotan učinak. Nekoliko badema, čaj od kamilice ili čaša soka od višnje samo su neke od namirnica koje možda ne mogu osigurati lijepe snove, ali ti mogu pomoći da lakše zaspiš i kvalitetnije spavaš. Istražile smo koje su to sve namirnice i na koji način će nam pomoći.

Kivi


Kivi je odličan snack prije spavanja jer ima malo kalorija, ali je bogat nutrijentima. Jedan prosječni kivi ima oko 42 kalorije, a bogat je vitaminom K i C te folatima i kalijem. Dokazano je da kivi pomaže lakše i brže zaspati, te osigurati nešto duži san. Za to je djelomično odgovoran serotonin, ali i protuupalni antioksidansi koje sadrži. 

Sok od trešnje


Trešnje su jedan od rijetkih prirodnih izvora melatonina koji ti pomaže zaspati u trenu. No osim za san, sok od trešnje odličan je i kao izvor magnezija i fosfora koji opuštaju tvoje mišiće, ali i antocijana i flavonoida koji su jaki antioksidansi. Doza koja se preporučuje prije spavanja je jedna čaša odnosno 240 mililitara. 

Bademi


Baš kao i trešnje, bademi sadrže melatonin, hormon odgovoran za san. Osim melatonina, vrlo su bogati magnezijem koji dokazano smanjuje razinu kortizola, hormona koji izaziva stres, a samim time i nesanicu. No kao i sa svim orašastim plodovima, s bademima ne treba pretjerivati. Dovoljno je pojesti tek nekoliko badema, ne više od jedne šake dnevno. 

Puretina


Puretina je odličan izvor proteina, a posebno je korisna ako se jede prije spavanja. Dok proteini hrane mišiće tijekom sna i oporavljaju ih, triptofan koji se također nalazi u puretini služi kao prekursor za proizvodnju melatonina u našem organizmu. Nekoliko komadića puretine prije spavanja odličan su snack, ne samo za utažiti glad nego se i pošteno naspavati. 

Čaj od kamilice


Već sam miris čaja od kamilice dovoljan je da nas opusti i uspava, a još kada znamo da je izvor apigenina, antioksidansa koji potiče pospanost, još nam je ljepše zaspati. Osim što će te uspavati, čaj od kamilice pomaže u borbi s depresijom, poboljšava zdravlje kože te jača imunitet. Ispijanje šalice toplog čaja prije spavanja odlična je navika za usvojiti. 

Riba bogata mastima


Losos, tuna i skuša samo su neke od riba koje su prepune zdravih masti, omega-3 masnih kiselina i vitamina D. Svi ovi nutrijenti sudjeluju u proizvodnji serotonina od kojeg nismo samo sretni nego i umorni. Zato prije spavanja za sretan i miran san pojedi nekoliko komadića ovih zdravih riba. 

Orasi


Orasi su prava mala riznica zdravlja. Sadrže zdrave masti, vlakna, ali i preko 19 vitamina i minerala te melatonin. Baš kao i s bademima, s orasima ne treba pretjerivati. Jedna šaka oraha prije spavanja dovoljna je da osjetiš sve benefite, a istovremeno ne uneseš previše kalorija. 

Čaj od pasiflore


Ovaj čudotvorni čaj djeluje vrlo snažno. Sadrži nutrijente koji potiču proizvodnju GABA kiseline koja inhibira razne molekule koje izazivaju stres. Jedna šalica čaja od pasiflore snažno će djelovati zato nemoj pretjerivati s količinom. 

Riža


Bijela riža je bogata manganom, ali i jednostavnim ugljikohidratima. Ima visok glikemijski indeks i zato se preporučuje konzumiranje oko 100 grama riže jedan sat prije spavanja kako bi imala što mirniji i opušteniji san. Osim što će te zasititi, riža će ti pomoći i brže zaspati.