Svi mi znamo i čuli smo sto puta koliko je bijeli šećer nezdrav te kako bismo ga trebali izbjegavati u širokom luku. Pa ipak, unatoč upozorenjima liječnika i nutricionista, mnogi ga stavljaju u kavu, čaj, kruh, slastice i razne deserte te im je teško zamisliti život bez tog bijelog kristala kojeg toliko volimo.
No, osim što je bijeli šećer u suštini samo prazna kalorija bez ikakve nutritivne, vitaminske vrijednosti, on je i opasan po znaše zdravlje, pa bismo se stvarno trebali potruditi zamijeniti ga zdravijim alternativama. Uz odabir drugih zdravijih zaslađivača ne moramo se odreći slatkog okusa, a možemo svoj organizam poštedjeti oštećenja do kojih može dovesti pretjerano konzumiranje bijelog šećera.
Bijeli šećer naime dugoročno može dovesti do oštećenja zubiju, jetre, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, karcinoma i pretilosti, a remeti i rad hormonalnog sustava. Iako nekoć na policama trgovina nije bilo lako pronaći adekvatne zamjene za šećer, danas to i nije toliko teško pa vrlo lako možemo doći do zdravih sastojaka uz koje ćemo bez straha i grižnje savjesti uživati u svim nam omiljenim jelima.
Bijeli šećer porok je mnogima, a često nismo ni svjesni u kojim ga količinama konzumiramo. Stvara ovisnost, deblja i uništava nam zube kao i unutarnje organe, pa zašto ga onda ne bismo zamijenili boljim i zdravijim namirnicama?