Crvena bombica zdravlja

Sezona je šipka, ploda koji čini čuda za zdravlje. Iskoristi ga u ovim receptima

Jarka crvena boja, bobice pune vitamina i minerala, ukusan sok - sve te asocijacije povezujemo s omiljenim nam jesenskim plodom, šipkom. S obzirom na to da mu je trenutno sezona, donosimo ti par razloga zašto da ga uključiš u svoju prehranu

evie-fjord-PZygt7Vbuk4-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
VOYO logo

Tržnice polako gube na šarenilu, a zimski citrusi i kasnojesenske jabuke najčešće su voće koje trenutno možemo kupiti. Ipak, trenutno je idealno vrijeme za uživanje i u šipku, plodu brojnih ljekovitih svojstava i dobrobiti za ljudski organizam. Šipak je biljka koja pripada rodu ruža, porodici Rosaceae, a nosi titulu jedne od najstarijih biljaka korištenih u ishrani i liječenju. Još u kamenom dobu ljudi su za ozdravljenje koristili njegovo lišće, plod i cvijet, a za vrijeme Rimskog carstva vjerovali su da je učinkovit čak i u liječenju bjesnoće. Otuda i potječe njegovo ime - pasja ruža. U narodu je danas poznat po više od desetak različitih naziva -  divlja ruža, plotna družica, ščipak, šibek, šip, šipkovina. U dobra stara vremena naše bake su s vrhunskim umijećem pripremale razne zdrave i ukusne pripravke od ove dragocjene biljke čije ti blagodati danas otkrivamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAJBOLJE ZA ZIMU

Tri recepta za svježe cijeđene sokove za jačanje imuniteta

Riznica vitamina i minerala

Plod divlje ruže, odnosno šipak, bogat je zavidnom količinom hranjivih nutrijenata. Obiluje vitaminima D, P, K, B1, B2, B3 i provitaminom A. Ono po čemu se izdvaja i što ga čini jednim od najzdravijih plodova je visoka koncentracija vitamina C, koja je prema tvrdnjama znanstvenika čak pedeset puta viša nego u naranči. Osim toga, mnogi ugledni znanstvenici proveli su istraživanja koja su potvrdila da se kuhanjem plodova šipka sadržaj vitamina C u njima ne smanjuje. Upravo suprotno – nakon desetominutnog kuhanja ploda,  količina vitamina C se prema tvrdnjama istraživača čak i povećava! U mesnatim plodovima šipka sadržane su znatne količine važnih minerala - natrija, željeza, selena, mangana te nešto manje količine magnezija, kalija, fosfora, sumpora i silicija. Odličan je izvor flavonoida, jabučne, limunske i askorbinske kiseline, tanina, karotenoida (likopen i ksantofil). Zbog svog tog carstva minerala i vitamina bismo šipak trebali konzumirati što češće i na što više načina. Naime, ovaj plod ako ga često jedemo u raznim formama može uvelike olakšati mnoge zdravstvene tegobe.

Šipak – crveni slasni lijek

Šipak je bogat voćnim kiselinama koje imaju značajnu ulogu u liječenju bolesti mjehura i bubrega. Od velike je važnosti u prevenciji bubrežnih i mokraćnih kamenaca.  Na prirodan način štiti i probavu - potiče je i regulira, bez štetnih nuspojava. Pomaže kod svih želučanih tegoba: zaustavlja proljev, nadražaj želuca i povraćanje te blagotvorno djeluje na obnovu želučane sluznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, šipak odlično štiti od bakterija i virusa. Flavonoidi sadržani u šipku štite ga od patogena iz okoline, kao što su bakterije i virusi. Vitamin C najsnažnije je sredstvo protiv infekcija, osobito u prevenciji gripe i prehlade. Zbog toga je šipak odlično sredstvo za jačanje imuniteta, te prirodna pomoć oporavku organizma nakon bolesti.

Ne zaboravimo i da je šipak iznimno djelotvoran u suzbijanju zdravstvenih tegoba koje su usko povezane sa stresom. Pomaže u ublažavanju probavnih smetnji, visokog krvnog tlaka te pojedinih cirkulacijskih tegoba koje su posljedica stresa. Djelotvoran je i u regulaciji hormona. Prirodno je sredstvo koje može pomoći ublažiti menstrualne grčeve i probleme s maternicom. Ublažava glavobolju, vrtoglavicu i migrenu.

Zbog svega toga, uključi ga još danas na svoj jelovnik uz naša tri zanimljiva recepta koje možeš pronaći u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/4