Tržnice polako gube na šarenilu, a zimski citrusi i kasnojesenske jabuke najčešće su voće koje trenutno možemo kupiti. Ipak, trenutno je idealno vrijeme za uživanje i u šipku, plodu brojnih ljekovitih svojstava i dobrobiti za ljudski organizam. Šipak je biljka koja pripada rodu ruža, porodici Rosaceae, a nosi titulu jedne od najstarijih biljaka korištenih u ishrani i liječenju. Još u kamenom dobu ljudi su za ozdravljenje koristili njegovo lišće, plod i cvijet, a za vrijeme Rimskog carstva vjerovali su da je učinkovit čak i u liječenju bjesnoće. Otuda i potječe njegovo ime - pasja ruža. U narodu je danas poznat po više od desetak različitih naziva - divlja ruža, plotna družica, ščipak, šibek, šip, šipkovina. U dobra stara vremena naše bake su s vrhunskim umijećem pripremale razne zdrave i ukusne pripravke od ove dragocjene biljke čije ti blagodati danas otkrivamo.
Riznica vitamina i minerala
Plod divlje ruže, odnosno šipak, bogat je zavidnom količinom hranjivih nutrijenata. Obiluje vitaminima D, P, K, B1, B2, B3 i provitaminom A. Ono po čemu se izdvaja i što ga čini jednim od najzdravijih plodova je visoka koncentracija vitamina C, koja je prema tvrdnjama znanstvenika čak pedeset puta viša nego u naranči. Osim toga, mnogi ugledni znanstvenici proveli su istraživanja koja su potvrdila da se kuhanjem plodova šipka sadržaj vitamina C u njima ne smanjuje. Upravo suprotno – nakon desetominutnog kuhanja ploda, količina vitamina C se prema tvrdnjama istraživača čak i povećava! U mesnatim plodovima šipka sadržane su znatne količine važnih minerala - natrija, željeza, selena, mangana te nešto manje količine magnezija, kalija, fosfora, sumpora i silicija. Odličan je izvor flavonoida, jabučne, limunske i askorbinske kiseline, tanina, karotenoida (likopen i ksantofil). Zbog svog tog carstva minerala i vitamina bismo šipak trebali konzumirati što češće i na što više načina. Naime, ovaj plod ako ga često jedemo u raznim formama može uvelike olakšati mnoge zdravstvene tegobe.
Šipak – crveni slasni lijek
Šipak je bogat voćnim kiselinama koje imaju značajnu ulogu u liječenju bolesti mjehura i bubrega. Od velike je važnosti u prevenciji bubrežnih i mokraćnih kamenaca. Na prirodan način štiti i probavu - potiče je i regulira, bez štetnih nuspojava. Pomaže kod svih želučanih tegoba: zaustavlja proljev, nadražaj želuca i povraćanje te blagotvorno djeluje na obnovu želučane sluznice.
Također, šipak odlično štiti od bakterija i virusa. Flavonoidi sadržani u šipku štite ga od patogena iz okoline, kao što su bakterije i virusi. Vitamin C najsnažnije je sredstvo protiv infekcija, osobito u prevenciji gripe i prehlade. Zbog toga je šipak odlično sredstvo za jačanje imuniteta, te prirodna pomoć oporavku organizma nakon bolesti.
Ne zaboravimo i da je šipak iznimno djelotvoran u suzbijanju zdravstvenih tegoba koje su usko povezane sa stresom. Pomaže u ublažavanju probavnih smetnji, visokog krvnog tlaka te pojedinih cirkulacijskih tegoba koje su posljedica stresa. Djelotvoran je i u regulaciji hormona. Prirodno je sredstvo koje može pomoći ublažiti menstrualne grčeve i probleme s maternicom. Ublažava glavobolju, vrtoglavicu i migrenu.
Zbog svega toga, uključi ga još danas na svoj jelovnik uz naša tri zanimljiva recepta koje možeš pronaći u nastavku.
Salata od šipka
Sastojci:
- 3 kuhana krumpira
- 3 kuhane mrkve
- 3 kuhana jaja
- 150 g mljevenih oraha
- 200 g mladog kravljeg sira
- 1 veći šipak
- 250g majoneze
- 2 češnja češnjaka,
- malo sjeckanog glavatog kupusa ( 150g)
Priprema:
U majonezu umiješaj sitno sjeckani češnjak, pa u odgovarajućoj zdjeli redaj u slojevima nasjeckani kuhani krumpir – premazan tankim slojem majoneze, zatim sjeckanu mrkvu, sjeckana kuhana jaja te i njih prelij tankim slojem majoneze, a zatim dodaj mljevene orahe te po njima razmaži izgnječen sir, opet premaži majonezom i na kraju obilno zaspi zrnima šipka. Soljenje salate nije potrebno. U ostatak majoneza umiješaj šaku sitno sjeckanog kupusa i ukrasi salatu sa šipkom. Salata je bolja kad odstoji nekoliko sati.
Domaći džem od šipka
Sastojci:
- 3 kg zrelog šipka
- 3 kg šećera
- 2,5 l vode
Priprema:
Očisti šipak i dodaj ga u proključalu vodu. Kuhaj oko 30 minuta, zatim propasiraj cijelu masu. Stavi na štednjak i postupno dodaj šećer. Kuhaj na jačoj temperaturi uz stalno miješanje kuhačom. Dužina kuhanja ovisi o gustoći mase, ali ako se pridržavamo mjere, biti će dovoljno 30 minuta. Vreli džem ulij u zagrijane staklenke, pa ih nakratko stavi u mlaku pećnicu da se uhvati korica, a zatim ih izvadi. Kada se ohlade, prekrij celofanom i dobro zatvori.
Kolač od šipka
Sastojci:
- 1 kg nemasnog svježeg sira
- 20 dag šećera
- 4 jaja
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 180 ml ulja
- 20 dag sirnog namaza
- 4 žlice kakaa
- 12 žlica sirupa od šipka
- 3 listića želatine
Priprema:
Nemasni svježi sir, šećer, jaja, puding, ulje i sirni namaz dobro izmiješaj. Dobivenu smjesu podijeli u dva dijela. Jednom dijelu dodaj 4 žlice sirupa od nara, a drugom kakao. Dobro izmiješaj obje smjese, te ih zatim naizmjenično lijevaj u lim. Peci oko 50 minuta na 180 stupnjeva. Želatinu potopi u hladnu vodu dok se ne omekša. Ocijedi je i dodaj sirupu od nara koji si prethodno razrijedila s 15 ml vode i zagrijala. Miješaj dok se sok ne učvrsti. Prelij preko kolača i ostavi barem 2 sata u hladnjaku prije posluživanja.