Dobro četkaj

Znaš li koje su najčešće greške zbog kojih imaš žućkaste zube?

Zubna caklina je prirodno bijele boje, ali ta caklina se s vremenom troši i postaje sve tanja dok konačno ne postane toliko tanka da se počinje nazirati sljedeći sloj koji čini tvoje zube žućkastima

pexels-rodolfo-clix-925802.jpg
Foto: Pexels
Play logo

Jedna od prvih stvari koje primijetimo kod drugih je osmijeh. Navikle smo gledati poznate i slavne i diviti se njihovim snježno bijelim zubima i savršenom osmijehu,i dok maštaš o osmijehu Julie Roberts u filmu Pretty Woman, stojiš ispred ogledala i pitaš se zašto tvoji zubi nemaju predivnu bjelinu nego ne baš tako atraktivnu žućkastu nijansu.

Play logo
Image
Može li čudnije?

Najbizarniji beauty trendovi: Od crnih zubiju do arsena za divan ten

Zašto zubi žute?

Zubna caklina je prirodno bijele boje, ali ta caklina se s vremenom troši i postaje sve tanja dok konačno ne postane toliko tanka da se počinje nazirati sljedeći sloj zuba koji se naziva dentin koje je ustvari zubna kost. On je glavni krivac za nijansu tvojih zuba jer je prirodno žućkaste boje. To objašnjava i zašto djeca imaju bijele zube, a odrasli uglavnom nemaju. Ali gubitak cakline na zubima nije jedini razlog zašto oni žute. Moguće je da imaš savršenu caklinu, ali ako radiš ovih šest stvari trebala bi odmah prestati jer zbog ovih šest navika tvoji zubi imaju žućkastu boju.

Previše vodice za usta

Najgori neprijatelj tvojih zuba je suhoća u ustima. Tu suhoću sprječava slina koja se sastoji od enzima i minerala koji održavaju neutralan pH usne šupljine. Kada je nema dovoljno pH postaje kiseo i opasan za zdravlje tvojih zubi. Jedan od glavnih krivaca za ovo stanje leži u pretjeranoj konzumaciji vodica za ispiranje usta koje su uglavnom agresivne prema zubnoj caklini i narušavaju prirodnu mikrofloru usne šupljine. Umjesto agresivnih preparata za ispiranje usta bolje je češće četkati zube.

Play logo
shimmer fallback

Pazi na kiselu hranu i pića

Ne utječe samo umjetna kiselina na bjelinu tvojih zubi, utječe i ona prirodna. Naime, kiselina se nalazi u gotovo svakom voću, a pogotovo citrusima, stoga ako konzumiraš puno citrusnog voća ne čudi da je boja tvojih zubi žućkasta. Kiselina je agresivna prema caklini, s vremenom ju doslovno izgrize a kada se to dogodi tvoji zubi poprimaju žućkastu nijansu.
Zato pažljivo s prirodnim kiselinama, konzumiraj ocat i citrusno voće u razumnim količinama.

shimmer fallback

Obožavaš kavu

Znamo da ne možeš bez omiljenog napitka, ali ako cijeli dan polako pijuckaš kavu imaj na umu da će tvoji zubi imati žućkastu nijansu. Naime, cjelodnevno ispijanje kave ne dozvoljava tvojim zubima dovoljno dug period da se 'oporave' od utjecaja omiljenog nam napitka. Ako već uporno piješ veće količine kave, redovito između četkaj zube i ispiri usnu šupljinu.

shimmer fallback

Pušenje

Kemikalije iz cigareta vrlo štetno utječu na zubnu caklinu, a što duže pušiš, tvoj će pušački staž biti vidljiviji na tvojim zubima. U cigareti se nalazi preko tisuću kemijskih spojeva koji uništavaju zubnu caklinu i generalno negativno utječu na oralo zdravlje. Zbog toga pušači koji cigarete konzumiraju godinama imaju specifično žute zube.

Play logo
shimmer fallback

Loša oralna higijena

Higijena bi trebala biti na prvom mjestu. Puno stvari možeš spriječiti pravilnom oralnom higijenom, a žuti zubi su jedna od tih stvari. Pravilnim učestalim četkanjem bitno možeš smanjiti žućkastu nijansu svojih zubi. Važno je odabrati pravu četkicu - ne preagresivnu i pravilnu pastu za zube koja će ti pomoći održavati bjelinu i ono važnije-oralno zdravlje.

shimmer fallback
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.