Razlika između svježeg i trajnog mlijeka

Trajno mlijeko ima duži rok trajanja te je zbog toga nekim korisnicima koji rjeđe konzumiraju mlijeko upravo ono privlačnije i draže. No, oni koji na svakodnevnoj bazi koriste mlijeko reći će da im je puno bolje i kvalitetnije svježe mlijeko.

Razlika između svježeg i trajnog mlijeka

Kada je riječ o mlijeku, u dućanima možemo vidjeti dvije različite vrste tog proizvoda. Naravno, tu se radi o svježem te o trajnom mlijeku. Iako na prvi pogled dva potpuno ista proizvoda, oni to nisu nego se razlikuju u nekoliko stvari. To naravno možemo zaključiti po tome što su odvojeni u različita pakiranja i što se nerijetko cijene malo razlikuju.

Otkada je nastao problem s povećanom koncentracijom aflatoksina u mlijeku, mnogi su postali skeptični te puno oprezniji prilikom kupovine ove vrste tekućine. Naime, nakon što su neka trajna mlijeka povučena s naših polica u trgovinama, gotovo da nema osobe koja nije barem dvaput razmislila koje mlijeko odabrati.

Trajno mlijeko ima duži rok trajanja te je zbog toga nekim korisnicima koji rjeđe konzumiraju mlijeko upravo ono privlačnije i draže. No, oni koji na svakodnevnoj bazi koriste mlijeko reći će da im je puno bolje i kvalitetnije svježe mlijeko. Veći broj ljudi će se složiti s ovom drugom tvrdnjom, odnosno s mišljenjem da je svježe mlijeko bolje. To je tako zato što je prirodni i logični rok trajanja mlijeka svega par dana i prema tome puno je bolje i zdravije mlijeko koje toliko i vrijedi prema napisanom roku. 

Razlika između svježeg i trajnog mlijeka je u načinu obrade. Svježe mlijeko se zagrijava na 74 stupnja, 15 sekundi, a trajno na 140 stupnjeva 2 sekunde. Povećana temperatura na kojoj se obrađuje trajno mlijeko rezultira smanjenjem bakterija i enzima otpornih na toplinu u odnosu na mlijeko koje prolazi redovnu pasterizaciju, što mu daje produženi vijek trajanja.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.