Rani simptomi raka pluća

Simptomi koje nipošto ne smiješ ignorirati

Rani simptomi raka pluća

Rak pluća je jedan od najopasnijih vrsta raka, s obzirom na to da godišnje od njega umre velik broj ljudi. Najčešće se javlja u dobi između 55. i 65. godine života, a većina slučajeva karcinoma ovog tipa povezana je s pušenjem.

Ipak, otkrije li se rak pluća dovoljno rano, može se izliječiti. Iz tog razloga, vrlo je važno obratiti pažnju na bilo kakve neobične simptome te se obratiti liječniku ako sumnjaš da nešto nije u redu.

Neke od najučestalijih simptoma raka pluća koji se javljaju na početku bolesti otkrivamo u nastavku.

Kašalj i otežano disanje

Kronični kašalj

Jedan od najranijih simptoma karcinoma pluća je kašalj. Ako kašalj traje dulje od dva tjedna, vrlo je važno obratiti se liječniku koji će napraviti pregled pluća te sve ostale testove.

Problemi s disanjem

Kratki dah te brzo umaranje također mogu biti znakovi raka pluća. Promjene u disanju javljaju se kada rak pluća blokira dišne puteve ili ako se tekućina nakuplja u prsima. Imaš li problema s disanjem ili pak ne možeš do daha nakon obavljanja lakih zadataka poput penjanja stepenicama, nemoj to nipošto ignorirati.

Piskutavo disanje

Kada dišni putevi postanu suženi, blokirani ili upaljeni, pluća proizvode određene zvukove prilikom disanja. To može biti povezano s mnogim stanjima, međutim može biti i jedan od simptoma raka pluća pa provjerite kod liječnika o čemu je riječ.

Bolovi u tijelu i promuklost

Bol u prsima

Rak pluća može prouzročiti bol u plućima, ramenima i u leđima. Probadajuća i oštra bol koja se osobito osjeća tijekom kašljanja može biti vrlo opasna pa svakako o tome popričaj sa svojim liječnikom.

Promukli glas

Primijetiš li promjene u svom glasu ili ako ti netko kaže da tvoj glas zvuči dublje i drugačije, obrati se liječniku. Promuklost može biti uzrokovana i jednostavnom prehladom, no ako taj simptom traje tjednima nemoj  ga ignorirati.

Naglo mršavljenje i migrene

Gubitak kilograma

Naglo mršavljenje i oslabljeni apetit su simptomi koji se najčešće povezuju sa svim vrstama raka pa tako i rakom pluća. Neobjašnjeni i nagli gubitak težine može biti simptom ozbiljnih bolesti pa provjeri kod svog liječnika o čemu je riječ. Gubljenje težine kod raka javlja se jer stanice raka troše energiju.

Bol u kostima

Kada se rak pluća proširi na kosti on može uzrokovati bolove u leđima, ali i drugim dijelovima tijela. Ta se bol može pogoršati noću, osobito ako spavaš na leđima. Osim toga, rak pluća ponekad je povezan s bolovima u ramenima, rukama i vratu, iako je to rjeđa pojava. Obrati pažnju na takve neobjašnjive bolove i savjetuj se s liječnikom.

Glavobolje

Glavobolja može biti znak da se rak proširio na mozak, no nisu sve glavobolje kod raka povezane s metastazama u mozgu. Ponekad, karcinom na plućima stvara pritisak na gornju šuplju venu pa to može izazvati glavobolje, a u najgorim slučajevima i migrene.