Obrati pažnju na ove simptome

Ovi znakovi mogu značiti da si ušla u ranu ili preuranjenu menopauzu

Ako još uvijek nisi u dobi u kojoj se očekuje menopauza, a imaš problema s izostankom mjesečnice, možda je u pitanju rana ili preuranjena menopauza

pexels-engin-akyurt-1458826.jpg
Foto: Pexels

Kako žena stari, tako njezino tijelo proizvodi sve manje estrogena i progesterona, hormona koji utječu na njezin menstrualni ciklus i reproduktivno zdravlje. Nakon što razina tih hormona padne ispod određene razine, dolazi do trajnog prestanka menstruacije i tada nastupa menopauza.

Image
Ključne činjenice

6 važnih stvari koje svaka žena treba znati o menstruaciji i mjesečnom ciklusu

Menopauza je prirodni proces i označava kraj fizioloških menstrualnih krvarenja, odnosno kraj reproduktivne dobi kod žene, pojašnjavaju liječnici. Kod većine žena menopauza se najčešće javlja u dobi između 45. i 55. godine, no ponekad se može javiti i prije, a tada govorimo o ranoj ili preuranjenoj menopauzi.

U rjeđim slučajevima, menopauza se može pojaviti kod žena u dobi između 35 i 45 godina. Ako si u toj dobi, a menstruacija ti izostaje dulje od tri mjeseca, moguće je da si ušla u preuranjenu menopauzu.

U nastavku ti otkrivamo sve što trebaš znati o ranoj, odnosno preuranjenoj menopauzi.

Što je rana menopauza?

Baš kao što sam naziv govori, o ranoj menopauzi govorimo kada menopauza nastupi prije prirodne dobi, odnosno prije 45. godine života. Kako ističu liječnici, nema drugih razlika između rane i uobičajene menopauze.

Važno je imati na umu da rana menopauza nije isto što i perimenopauza, koja se odnosi na period od nekoliko mjeseci ili godina prije početka menopauze. Tijekom perimenopauze žene mogu početi primjećivati određene promjene i nedosljednosti u svom menstrualnom ciklusu, sve dok ne nastupi menopauza, odnosno trajni izostanak menstruacije.

shimmer fallback

Koji su znakovi rane menopauze?

Znakovi i simptomi rane menopauze u principu su slični kao i kod prirodne menopauze. Kao neki od najčešćih simptoma navode se umor, 'valunzi' ili valovi vrućine, česte promjene raspoloženja, suhoća vagine, noćno znojenje te poteškoće sa spavanjem. Kod nekih se žena mogu javiti i emocionalni stres, tjeskoba i depresija. Jedina razlika između rane i prirodne menopauze je samo u dobi u kojoj ti simptomi počinju. Ako si mlađa od 45 godina, a menstruacija ti izostaje dulje od tri mjeseca (a nisi trudna), to je znak rane menopauze i trebala bi se konzultirati s liječnikom.

Liječnici ističu da je važno obratiti pažnju na izostanak menstruacije budući da neke žene koje prolaze kroz ranu menopauzu nemaju druge tipične simptome. Nužno je otići kod ginekologa jer ako ne koriste određenu hormonsku terapiju, izložene su riziku od bolesti kostiju, mozga, srca i nekih vrsta raka, pojašnjavaju stručnjaci.

shimmer fallback

Zašto se javlja?

Točan uzrok rane menopauze se ne zna stoga je teško reći kod kojih je skupina rizik najveći. Međutim, liječnici otkrivaju da postoji mogućnost da će se kod žena koje su prošle kroz kemoterapiju ili su bile na uklanjanju jajnika menopauza javiti ranije. Osim toga, obiteljska povijest također može biti faktor, primjerice, ako je netko u tvojoj obitelji već prošao kroz ranu menopauzu, to te izlaže većem riziku.

Postoje i drugi čimbenici koje treba imati na umu. Ako je žena svoju prvu menstruaciju dobila prije 11. godine, izložena je većem riziku od rane menopauze. Nadalje, žene koje puše u prosjeku će ući u menopauzu dvije godine ranije od nepušača, ističu liječnici. Dodatno, i neke autoimune bolesti i genetske mutacije mogu uzrokovati ranu menopauzu.

shimmer fallback

Postoje razlike između rane i preuranjene menopauze

Postoje dvije različite kategorije menopauze koje se javljaju prije prirodne dobi: rana menopauza i preuranjena menopauza, koja je također poznata kao 'preuranjena insuficijencija jajnika'. O preuranjenoj menopauzi govorimo kada menopauza nastupi kod žena mlađih od 40 godina. Liječnici ističu da je ključno da žene koje se suočavaju s preuranjenom menopauzom primaju hormonsku terapiju sve do prirodne dobi za menopauzu. Kod te skupine žena postoji povećani rizik od bolesti srca, demencije, osteoporoze, seksualne disfunkcije i rane smrtnosti, no uzimanjem hormonske terapije takvi se zdravstveni problemi mogu spriječiti.

shimmer fallback

Koji su znakovi preuranjene menopauze?

Ako ti menstruacija neočekivano prestane, a mlađa si od 40 (i nisi trudna), to je znak da bi trebala posjetiti liječnika jer to nije normalna pojava, ističu liječnici. Noćno znojenje, iznenadni valovi vrućine i drugi klasični simptomi menopauze ujedno su i znakovi preuranjene menopauze. Kod nekih žena takvih simptoma uopće nema ili su slabije izraženi.

shimmer fallback

Što učiniti ako misliš da si ušla u ranu ili preuranjenu menopauzu?

Svaka žena trebala bi redovito posjećivati ginekologa i brinuti o svom zdravlju, a ako sumnjaš da si ušla u ranu ili preuranjenu menopauzu, svakako bi trebala porazgovarati sa svojim liječnikom. Tvoj liječnik odlučit će koji je način liječenja najprikladniji s obzirom na tvoje zdravstveno stanje, a nekim ženama koje prolaze kroz ranu ili preuranjenu menopauzu od velike pomoći može biti i odlazak kod psihoterapeuta te povezivanje s drugim ženama koje se suočavaju s istim ili sličnim problemima.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.