Psihologinja Čerenšek: 'Pandemija nam je nametnula novi život, ali možemo izabrati kako ćemo se ponašati'

Dogodila nam se promjena života koja je nametnuta i koju nitko nije birao. Zato je dobro poslušati što kaže psihologinja i mentalna trenerica Ana Čerenšek

Psihologinja Čerenšek: 'Pandemija nam je nametnula novi život, ali možemo izabrati kako ćemo se ponašati'

Godina 2020. svakako je pred sve nas stavila nove izazove - ništa nije kao ranije i ne znamo koliko će trajati ovakav život. S druge strane dala nam je mogućnost da pokažemo koliko smo prilagodljivi i što nam je važno u životu. Sve te promjene izazvale su različite stresove i frustracije i zato je dobro poslušati stručnjake za mentalno zdravlje. Možemo na trenutak zastati i poslušati što je važno u ovakvim životnim okolnostima. Ana Čerenšek, psihologinja i mentalna trenerica, objasnila je da prije svega možemo izabrati biti ljudi.

"Ova situacija u kojoj smo se našli zbog koronavirusa je jako teška svima nama zato što je neželjena. Radi se o jednoj promjeni koja nam je nametnuta i koju nitko nije birao. Ona jako udara na naše vrijednosti i na naš životni stil. Isto tako kosi se s našim stavovima i uvjerenjima, i tu dolazimo do sukoba. Netko misli da je nešto dobro, na primjer nošenje maskice, netko misli da je loše i tu se sukobljavamo. Imamo jako izražene stavove, a ne znamo baš lijepo komunicirati i razrješavati te sukobe na jedan ljudski način. No, sjetite se postoji povijest koja nas je naučila da će i ovo proći. Bilo je u prošlosti puno pandemija, na desetke ih brojimo, i imali smo uvijek isti odgovor na njih", kaže Čerenšek te dodaje da nije važno da uvijek isto mislimo, dovoljno je prihvatiti."Nažalost sad taj isti odgovor isto proživljavamo i ponašamo se jedni prema drugima više kao vukovi nego ljudska bića. Ono što možete izabrati je isto tako je skrb, brižnost i prihvaćanje. Ne morate nužno razumjeti tuđe stavove i razlike u mišljenjima, ali danas je dovoljno prihvatiti ih", objašnjava te kaže na kraju. "Iako u ovu promjenu nismo ušli s namjerom, nego nam je nametnuta, mi ćemo iz nje sigurno izaći. Postavite si samo pitanje: Kakvi želite izaći kada se to dogodi?"

Image

Psihologinja Čerenšek: Kako se boriti s negativnim mislima?