Zaštita od sunca

Djeluje li prošlogodišnja krema za sunčanje - i je li sigurna?

Korištenje kreme za sunčanje kojoj je istekao rok upotrebe može biti bolje nego ništa, ali također može povećati mogućnost oštećenja od sunca. Evo kako znati djeluje li stara krema za sunčanje i je li sigurna

profimedia-0318376983.jpg
Foto: Profimedia

S dolaskom toplih i sunčanih dana izvlačimo staru ljetnu odjeću, obuću i...kreme za sunčanje? Ovisno o tome koliko je stara, krema za sunčanje s isteklim rokom i dalje može zaštititi tvoju kožu, a isto tako može biti i potpuno beskorisna.

Image
Zaštiti svoju kožu

Mnogi u njih vjeruju: Najčešći mitovi o kremama za sunčanje

Kako znati je li vrijeme da izbaciš prošlogodišnju (ili čak pretprošlogodišnju) kremu za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja?

Image

Evo što dermatolozi imaju za reći o ovoj temi, od roka upotrebe do sigurnosti i djelovanja krema za sunčanje.

Kada istječe rok trajanja kreme za sunčanje?

Prema American Academy of Dermatology Association, Agencija za lijekove zahtijeva od proizvođača krema za sunčanje da osiguraju da su njihovi proizvodi učinkoviti tri godine. Ako si u stražnjem dijelu svog ormarića pronašla bočicu za zaštitu od sunca od prošlog ljeta, možda je još uvijek dobra.

Provjeri datum isteka roka upotrebe. Ako je prošao datum, baci je. Ako pronađeš staru bocu bez konkretnog datuma, kako možeš znati je li prestara?

"Ako vaša krema za sunčanje promijeni boju ili konzistenciju, to može biti znak da krema za sunčanje više nije dobra i da je trebate baciti, čak i ako nije istekao rok trajanja", ističe dermatologinja Elizabeth Martin iz Pure Dermatology & Aesthetics za Greatist.

Istisni malo kreme za sunčanje i promatraj. Možda je istekla ako izgleda:

  • kvrgave, zdepaste ili vodenaste konzistencije
  • ima žuti odljev
  • čudno miriše (barem čudnije od uobičajenog mirisa kreme za sunčanje)

Savjet: Ako tvoja nova bočica kreme za sunčanje nema rok trajanja, napiši datum kada si je otvorila na bočici kao podsjetnik da je dobra sljedeće tri godine.

Image
Foto: Pexels

Djeluje li krema za sunčanje s isteklim rokom?

Kemikalije u kremi za sunčanje se s vremenom razgrađuju (proces ubrzan toplinom i sunčevom svjetlošću). To znači da je nakon datuma na pakiranju njezina učinkovitost neizvjesna. Dakle, korištenje kreme za sunčanje s isteklim rokom trajanja povećava vjerojatnost da ćeš dobiti opekline.

"S obzirom na to, ako se radi o izboru između kreme za sunčanje kojoj je upravo istekao rok trajanja i ne korištenja kreme za sunčanje, odlučila bih se za kremu", kaže Maral K. Skelsey, dermatologinja i profesorica na Sveučilištu Georgetown.

Fizički blokatori za zaštitu od sunca koji se nalaze u mineralnim kremama za sunčanje poput cinkovog oksida ili titanovog dioksida stabilniji su od kemijskih krema za sunčanje i mogu biti sigurniji ako koristiš kremu za sunčanje nakon isteka roka upotrebe.

Podsjetnik: Potrebna ti je otprilike 30 ml kreme za sunčanje kako bi zaštitila cijelo tijelo. Upotrijebiš li toliko dnevno, a tijekom ljetnih mjeseci i više, čak i najveća boca potrošit će se za manje od tri godine.

Image
Foto: Pexels

Je li sigurno koristiti kremu za sunčanje s isteklim rokom?

Korištenje kreme za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja ili je pokvarena može ugroziti tvoju zaštitu od sunca.

"Problem je u tome što možda nije tako učinkovita kao što je označeno, što vas kratkoročno dovodi u opasnost od opeklina od sunca, a dugoročno od raka kože i fotostarenja ili ranog starenja kože", kaže dr. Skelsey.

Osim korištenja svježe kreme za sunčanje, dermatologinja Elizabeth Martin predlaže sljedeće kako bi maksimalno iskoristila svoj SPF:

  • Koristi kremu za sunčanje širokog spektra i SPF-a od najmanje 30
  • Stavi kremu za sunčanje najmanje 15 minuta prije izlaska van
  • Ponovno nanesi svaka 2 sata dok si na otvorenom ili češće ako plivaš ili se znojiš
  • Koristi vodootpornu formulu koja pomaže da krema za sunčanje traje dulje u mokrim ili vlažnim okruženjima
  • Ne zaboravi zaštititi usne proizvodom za usne koji ima SPF od najmanje 30
Image
Foto: Pexels