Prešla sam na menstrualnu čašicu koja je promijenila, ali i podijelila svijet

Menstrualna čašica je proizvod koji žene ili vole ili mrze pa sam i sama htjela vidjeti o čemu se radi

Prešla sam na menstrualnu čašicu koja je promijenila, ali i podijelila svijet

Menstruacija je jedna od onih tema o kojima se i dalje ne priča dovoljno. Možda je to razlog zašto u posljednjih gotovo 100 godina nije došlo do značajnog pomaka u higijenskim proizvodima koje koristimo - sve dok na tržište nije došla menstrualna čašica. 

Ulošci su najstariji oblik higijenskih proizvoda za žene, a manje je poznato da su i tampone žene koristile tisućama godina. Takvi proizvodi naravno nisu niti nalikovali na ove koje imamo danas, a tragična je činjenica da žene u nekim dijelovima svijeta i dalje moraju koristiti takve improvizirane proizvode jer nemaju pristup modernima. 


S godinama smo sve više počele jasno i glasno pričati o tome koliko su nam ulošci i tamponi neudobni, nepraktični i jednostavno zastarjeli što je potaknulo inovatore na osmišljavanje novog proizvoda koji će nam olakšati ionako stresno razdoblje menstruacije. Tako je nastala menstrualna čašica, silikonski proizvod koji ne upija mjesečnicu nego ju skuplja. 

Menstrualna čašica i danas poprilično oštro dijeli žene. Postoje one koje ne mogu zamisliti život bez nje, ali i one kojima se sam koncept čini neuredan i odbijaju ju koristiti. Cijela ta buka i prašina koja se digla oko jedne male silikonske čašice me zaintrigirala pa sam odlučila čašicu isprobati i sama

Prvi korak bio je pronaći onu pravu za mene, pa sam se odlučila za organsku jer ne sadrži nikakva umjetna bojila. Druga stvar je bila odabrati veličinu. Većina kompanija nudi tri veličine: jednu za tinejdžerice, drugu za žene koje još nisu rodile i treću za majke koje su rodile dijete. Kako nisam tinejdžerica, a nisam niti rodila dijete, odlučila sam se za drugu veličinu. 

shimmer fallback


Foto: www.profimedia.hr

Kada sam prvi put uzela čašicu u ruke moram reći da sam pomislila "Ovo nema šanse da će stati“, ali jednom kada se čašica presavije nekoliko puta umetnula sam ju bez problema. Mnoge žene upravo ova prva aplikacija odbije jer je pomalo nezgodna, ali već nakon trećeg dana menstruacije imala sam osjećaj da ovo radim cijeli život. 

Jednom kada je čašica na mjestu sama će se otvoriti i prianjati uz stijenke rodnice. Već prvim korištenjem znala sam da se nikada neću vratiti tamponima i ulošcima. Osjećaj koji imam s menstrualnom čašicom je neprocjenjiv jer nema nikakvog nereda, samu čašicu uopće ne osjetim i ne moram ju prazniti svakih par sati. U uputama je navedeno da čašica može stajati između četiri i 12 sata, pa sam to i testirala. Iako imam obilne mjesečnice, nakon 12 sati čašica nije bila niti pola puna. 


Time je otišla i moja posljednja skeptična misao koja se brinula kako ću čašicu prazniti na poslu. Jednostavno nema potrebe prazniti ju izvan doma jer cijeli dan mogu proći bez potrebe da ju čistim. Također je čašica toliko čvrsto na mjestu da nisam niti jednom imala slučajna izlijevanja kojih sam se bojala. Menstrualna čašica je potpuno uklonila potrebu za ulošcima, čak i dnevnima koje sam koristila 'za svaki slučaj'. 

Uklanjanje je prvi put bilo jednako neobično kao i umetanje, ali sam se također s vremenom naviknula. Svaka čašica ima produženi dio na dnu za koji ju jednostavno primiš i povučeš. Kako bi ju još lakše uklonila možeš ju prstom odvojiti od stijenke rodnice. Jednom kada je čašica vani jednostavno sam ju isprala toplom vodom i blagim sapunom i ponovno koristila. Kada je menstruacija završila, čašicu sam dobro dezinficirala tako što sam ju prokuhala u vodi i spremila do idućeg mjeseca.

Ovo je revolucionarna promjena ne samo za nas žene, nego i za okoliš. Ako prosječna menstruacija traje pet dana, a uložak ili tampon moramo mijenjati svakih četiri do pet sati, svjesne smo koliko je to velika količina otpada koju proizvedemo tijekom života. Rok trajanja jedne menstrualne čašice je do 10 godina što znači da u 10 godina jedini otpad koji stvoriš je nekoliko grama silikona koji se može reciklirati. 

Kako bi ocijenila svoje iskustvo s menstrualnom čašicom? Od jedan do deset, čista desetka. Ja sigurno neću moći više proći kroz mjesečnicu bez nje, a da ju također isprobaju sam potaknula i druge prijateljice koje su bile skeptične. Danas sve zajedno o čašici imamo samo riječi hvale. 

Ako si se dvoumila probati ju ili ne, nadam se da će te moje iskustvo potaknuti da potpuno osvježiš svoje menstrualne navike i da osim na sebe, misliš i na okoliš. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.