Mitovi o hrani

'Nezdrave' namirnice koje nisu toliko loše za nas - prema stručnjacima

Za zdravu prehranu važno je pronaći najbolji izbor od svega ponuđenog, ali i prestati vjerovati u neke mitove o hrani

pizza-386717_1920.jpg
Foto: Pixabay

Gluten

"Ako nemamo dijagnosticiranu alergiju na gluten ili celijakiju, ne postoje dokazi da bismo trebali izbaciti gluten iz prehrane", kaže Fawkes. "Stvari kao što su cjelovite žitarice, pšenica, ječam i mnoge druge mogu i trebaju biti dio zdrave prehrane. Osim toga, proizvodi bez glutena sadrže puno aditiva, pa čak i šećera kako bi im okus bio bolji", kaže dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Žumanjci

Bjelanjci su dobri, a žumanjci nisu tako dobri, zar ne? Pogrešno. "Bjelanjci su postali dobra stvar kada su žumanjci 'optuženi' da pridonose visokom kolesterolu i stvaraju bolesti srca", kaže Jensen. Iako su bjelanjci dobri i puni su bjelančevinama, nemaju iste hranjive sastojke kao žumanjak koji sadrži puno kolesterola i masti. Jensen kaže da su oni "izvrstan izvor proteina i esencijalnih vitamina i minerala".

6/6