Mitovi o hrani

'Nezdrave' namirnice koje nisu toliko loše za nas - prema stručnjacima

Za zdravu prehranu važno je pronaći najbolji izbor od svega ponuđenog, ali i prestati vjerovati u neke mitove o hrani

pizza-386717_1920.jpg
Foto: Pixabay

Znamo da je prehrana važna i da je ona temelj našeg zdravlja, te je zbog toga vrlo važno koje namirnice stavljamo na tanjur. Iako bismo na prvu mogli pomisliti da se moramo odreći svih slasnih zalogaja (namirnice s negativnim predznakom često su najbolje), stručnjaci kažu da to nije potrebno. Dovoljno je samo pronaći najbolji izbor od svega ponuđenog, ali i prestati vjerovati u neke mitove o prehrani.

Image
Slasne i ljekovite

Sezona je jagoda: Znaš li zašto su dobre za tvoje zdravlje?

Restriktivna prehrana nikad nije dobra ideja (pogotovo psihološki) i možda će ti se zato posebno svidjeti ovaj popis namirnica. Saznat ćeš koje namirnice s negativnim predznakom nisu toliko loše kao što se čine. Zapravo, mnoge od tih namirnica mogu biti dio zdrave prehrane sve dok se jedu umjereno, a postoje i zdravije verzije.

Ulja za kuhanje

Znamo da su ulja nisu najbolji jer sadrže puno masnoća i vrlo je važno da hranu ne zalijevamo ovakvim proizvodima. No, sve ovisi o kakvim se uljima radi. "Neka su ulja bolja od drugih s obzirom na vrstu masnoća od kojih su napravljena", objašnjava nutricionist John Fawkes za Womenshealthmag.com. Kada koristimo ulja trebamo se odučiti za maslinovo ulje, laneno ulje ili ulje od avokada. Svako od njih sadrži masne kiseline koje su zdrave za srce, a općenito su bolja kada su hladno prešana.

Image
Foto: Pixabay

Crveno meso

Crveno meso sigurno nije savršeno, ali isto tako nije nešto što bismo trebali potpuno izbjegavati. "Crveno meso često je povezano s rizikom od bolesti koronarnih arterija, ali studija iz 2012. godine pokazala je da rizik ovisi o preradi mesa. Razlika postoji ovisno o količina natrija u prerađenom mesu (hrenovke, slanina, salame)", kaže dr. Alex Schwartz. "Crveno meso izvor je bjelančevina, a sadrži puno željeza i vitamina B12", dodaje. Samo trebamo biti izbirljivi kada se radi o mesu jer je bolje izabrati komad mesa nego salamu ili veliku količinu slanine.

Kokteli

Znači li da odustajemo od zdravog načina života ako ponekad popijemo koktel? Sigurno ne. "Možemo popiti nekoliko pića tjedno i to neće uništiti zdrav način života", napominje nutricionistkinja Lindsay Wandzilak.

Ako se odlučimo na piće ili dva, Wandzilak preporučuje da se odlučimo za tekilu. "Tekila je biljnog podrijetla i naša tijela dobro je podnose, što znači manje mamurluka, manje upala, manje kalorija i naslaga na trbuhu", kaže ona. Također se može osvježiti sokom od limete, vodom i agavom, a tijelo će je lakše preraditi.

Image
Foto: Pixabay

Bijeli kruh

Mnogi stručnjaci u zdravstvenoj zajednici ne bi ni pomislili, a kamoli pojeli krišku bijelog kruha. Ali ako se jede prava vrstu bijelog kruha, to neće utjecati na zdravlje. Bijeli kruh kupljen u dućanu nema nikakve nutricionističke vrijednosti, pa dr. Schwartz predlaže da ga ispečemo kod kuće. "Na ovaj način možemo kontrolirati sastojke i ne trebamo se brinuti postoje li neki aditivi, a ovo povećava rok trajanja i kruh će biti ukusan", kaže dalje.

Pizza

Prava je istina da masna pizza s puno sira ne predstavlja baš zdravi obrok, ali nisu sve pizze jednake. Nutricionistkinja Donna Rose predlaže da pizzu radimo kod kuće, tijesto bi trebalo biti tanko s puno povrća, rajčice i nemasnog sira. "Rajčica je puna vitamina A i C, kao i kalija, folne kiseline i mnogih drugih sastojaka", objašnjava Rose.

Image
Foto: Pixabay

Krumpir

Često se govori o izbacivanju ugljikohidrata iz prehrane, no to se ne bi trebalo odnositi na krumpir. "Krumpir je jedna od najisplativijih i najhranjivijih namirnica", kaže Fawkes. "Krumpir ima puno vitamina B, kalija, folata, magnezija i vitamina C, kao i solidnu dozu vlakana po obroku", dodaje. Naravno, batat je također zdrava opcija.

Kokice

Ponekad nam svima treba slani i hrskavi međuobrok. A kada krene ta žudnja najbolje se odlučiti za kokice. "Kokice su međuobrok s visokim udjelom vlakana, ali imaju lošu reputaciju", rekla je Claudia Hleap. "Kokice su cjelovite žitarice, što ih čini dobrim izvorom vlakana. Također su i puno manje kalorične od grickalica poput čipsa", kaže dalje.

Image
Foto: Pixabay

Čokolada

Čokolada je vrhunska poslastica, a kada kupimo pravu onda je ona odličan izbor. "Tamna čokolada s više od 70 posto kakaa sadrži probiotike koji pomažu u snižavanju kolesterola", kaže Rose. "Tamna čokolada bogata je polifenolima, ima antioksidativna i svojstva koja razoružavaju nezdrave slobodne radikale koji uzrokuju bolesti". Znači da je vrijeme za kockicu tamne čokolade.

Gluten

"Ako nemamo dijagnosticiranu alergiju na gluten ili celijakiju, ne postoje dokazi da bismo trebali izbaciti gluten iz prehrane", kaže Fawkes. "Stvari kao što su cjelovite žitarice, pšenica, ječam i mnoge druge mogu i trebaju biti dio zdrave prehrane. Osim toga, proizvodi bez glutena sadrže puno aditiva, pa čak i šećera kako bi im okus bio bolji", kaže dalje.

Image

Žumanjci

Bjelanjci su dobri, a žumanjci nisu tako dobri, zar ne? Pogrešno. "Bjelanjci su postali dobra stvar kada su žumanjci 'optuženi' da pridonose visokom kolesterolu i stvaraju bolesti srca", kaže Jensen. Iako su bjelanjci dobri i puni su bjelančevinama, nemaju iste hranjive sastojke kao žumanjak koji sadrži puno kolesterola i masti. Jensen kaže da su oni "izvrstan izvor proteina i esencijalnih vitamina i minerala".