Higijena i zdravlje

Ovo su dijelovi tijela koje ne peremo dovoljno - tvrde dermatolozi

Od glave do pete, ovo su dijelovi tijela koji zahtijevaju dodatno pranje jer tako čuvamo zdravlje

profimedia-0138564026.jpg
Foto: Profimedia.hr

Iako se svakodnevno tuširanje smatra normalnim dijelom higijene, rijetko se naglašava koliko je važno dobro oprati određene dijelove tijela.

Image
Prirodni slatkiši

Čuvaju zdravlje: Top lista najzdravijeg voća na svijetu

"Općenito govoreći, živimo u društvu u kojem ljudi previše peru kosu. S druge strane, ne moramo se nužno tuširati svaki dan, ali određena područja na tijelu treba redovito prati", kaže dermatolog i profesor Joshua Zeichner za Eatthis.com. "Dijelovi tijela koji mogu biti smrdljivi su oni koji trebaju više vode i pranja", dodaje Mona Gohara, klinička profesorica i dermatologinja s Yalea. To je dobro pravilo koje treba slijediti (s nekim iznimkama). Od glave do nožnih prstiju, ove dijelove tijela bi trebalo češće prati, a zašto je to tako pročitaj u nastavku.

Područje iza ušiju

Dok većina stručnjaka kaže da je kontraproduktivno (pa čak i rizično) čistiti ušni kanal, koža iza ušiju općenito treba malo dodatnog pranja. "Koža iza ušiju može postati prilično masna, a onda se može pojaviti veći broj gljivica. Također ovo može pojačati prhut, ljuštenje i svrbež", kaže dr. Zeichner. Liječnici preporučuju da se područje iza ušiju opere svaki put kada se pere kosa ili češće ako je potrebno.

shimmer fallback

Stopala i prsti

Oba liječnika kažu da bismo svi trebali više paziti na stopala i nožne prste. "Trebali bismo svakodnevno prati kožu između nožnih prstiju. Zbog vlažnog okruženja između nožnih prstiju, ovo je plodno tlo za mikroorganizme poput bakterija i gljivica", kaže dr. Zeichner.

shimmer fallback

Nokti na rukama

Važno je čistiti kožu i dio ispod noktiju svaki put kada se peru ruke. Ova navika sprječava širenje klica koje se mogu zadržavati ispod noktiju. Ovo nije previše komplicirano jer je dovoljno samo nekoliko dodatnih sekundi za čišće ruke.

shimmer fallback

Pupak

Ovo je još jedno mjesto za koje dr. Zeichner kaže da je često ostaje neoprano. No, nikako se ne smije preskočiti jer se na ovom području mogu nakupljati mikroorganizmi i prljavština. "Također se može pojaviti neugodan miris", kaže dr. Gohara, a Zeichner preporučuje svakodnevno pranje pupka sapunom.

shimmer fallback

Stražnjica

Dr. Zeichner kaže da bismo trebali redovito prati stražnjicu posebno nakon vježbanja, ali i ako sjedimo cijeli dan. "Znoj u kombinaciji s trenjem odjeće o kožu može povećati rizik od razvoja folikulitisa, što je infekcija folikula dlake", kaže liječnik. "Također važno je pažljivo oprati anus nakon svakog pražnjenja crijeva", dodaje dr. Zeichner. To sprječava nakupljanje bakterija i važno je biti temeljit.

shimmer fallback

Prepone

Pranje nježne kože oko prepona može je sačuvati od iritacija, ali i smanjiti rizik od infekcija. "Budući da je koža na tim područjima tanka, veća je opasnost od potencijalne iritacije. Važno je biti temeljit, ali vrlo nježan", savjetuje dr. Zeichner.

shimmer fallback

Pazusi

Ovo bi trebalo biti svima poznato, ali se s razlogom se našlo na popisu obaveznog pranja dr. Gohare. Pazusi mogu zadržavati znoj i bakterije zbog čega se mogu pojaviti neugodni mirisi. Važno ih je prati svaki put kada se tuširamo, te nakon vježbanja ili neke fizičkih aktivnosti.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.