Nije PMS

Jesi li čula za 'menstrualnu prehladu'? Evo kako je prepoznati

Nije zarazno, ali možeš se zbog toga osjećati jako loše svaki mjesec

profimedia-0275958799.jpg
Foto: Profimedia.hr

Osjećaš li se svaki mjesec bolesno prije menstruacije i za vrijeme? Simptomi su slični prehladi, a može se pojaviti osjećaj da ti je naglo oslabio imunitet. "Menstrualna prehlada" nije službeni medicinski izraz, ni prava gripa ili prehlada, niti nešto što se događa u određeno doba godina (jesen i zima). No, mnoge se žene osjećaju tako prije i za vrijeme mjesečnice, pa simptomi poput glavobolje, groznice, probavne tegobe, iscrpljenost podsjećaju na prehladu ili gripu.

Image
Tabu tema

Hush, hush: Sve o intimnim odnosima za vrijeme mjesečnice

"Menstrualna prehlada' je nekako slična simptomima PMS-a, ali je ipak malo jača", objašnjava ginekologinja Tamika Cross za Health. Baš kao i PMS, ovi simptomi se obično javlja u istoj vrijeme ciklusa – nakon ovulacije i prije menstruacije. Neki zdravstveni stručnjaci smatraju da je "menstrualna prehlada" dio PMS-a, budući da su neki od simptoma isti. Neće svaka žena imati ovakve simptome, ali one koje osjećaju ovakve promjene u tijelu trebaju znati neke informacije.

Što uzrokuje ove simptome?

"Ne postoji jedan jasan uzrok menstrualne prehlade. Stručnjaci nisu potpuno sigurni što se krije iza ove skupine simptoma", kaže dr. Cross te dodaje da se vjerojatno radi o fluktuaciji hormona.

"Nagli pad razine hormona između ovulacije i menstruacije uzrok je simptoma PMS-a, uključujući 'menstrualnu prehladu'. Razina estrogena opada tijekom tog vremenskog okvira, povećavaju se kemikalije slične hormonima zvane prostaglandini. Oni su krivi za grčeve maternice, a mogu uzrokovati i grčeve u trbuhu i proljev", kaže ginekologinja Kelly Culwell.

Image
Foto: Unsplash

Hormonalne promjene također utječu na kemiju u mozgu uzrokujući fluktuaciju razine neurotransmitera serotonina. To zauzvrat može dovesti do raznih simptoma poput umora koji se osjećamo kada se prehladimo.

Uobičajeni simptomi

No, mogu se pojaviti i drugi simptomi poput mučnine, glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, povišena temperatura, vrtoglavica, osjećaj slabosti, trnci. "Simptomi običnu postaju intenzivniji tjedan dana prije početka mjesečnice, ali nakon što menstruacija stigne i ovi simptomi se počinju smanjivati", kaže dr. Cross.

Što može smanjiti ove simptome? Protuupalni lijekovi poput ibuprofena mogu pomoći da se smanje simptomi. No, promjena načina života također može biti učinkovita, uključuju redovito vježbanje i ispijanja dovoljnih količina tekućine. Prehrana puna poput cjelovitih žitarica i povrća, također može pomoći u ublažavanju simptoma, kao i dovoljno sna.

Image
Foto: Unsplash

"U konačnici, ne postoji niti jedan lijek ili modifikacija koja može zaustaviti ove promjene u tijelu. Umjesto toga, cilj je liječiti simptome. Ako simptomi stvarno utječu na kvalitetu života važno je razgovarati s liječnikom o hormonalnim terapiji", kaže dr. Cross.