Voće za doručak, na primjer, kao dio zobene kaše ili u jogurtu s muslijem, nešto je sasvim uobičajeno. Ali, što je s povrćem? Iako ti ova ideja možda zvuči nekako pogrešno, jer smo svi navikli povrće jesti kasnije u danu, zapravo je prilično dobra – tako kažu nutricionisti. Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu koji nikako ne treba preskakati. Ovisno o tme što pojedemo ujutro, tijekom dana ćemo imati više ili manje energije. Zato je bitno odabrati namirnice koje će naše tijelo opskrbiti potrebnim hranjivim tvarima. Povrće je u tom smislu zapravo odličan izbor, iako na to nismo navikle. Ovo su neke prednosti povrtnog doručka:
- Povrće obiluje hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima. Osim toga, bogato je vlaknima, nezasićenim masnim kiselinama, ali i biljnim proteinima. Povrće za doručak odmah ujutro potiče naš metabolizam i daje mu upravo ono što mu je potrebno.
- Povrće neće sjesti teško na želudac i učiniti nas umornima, a u kombinaciji s, na primjer, integralnim kruhom ili krekerima bit će taman zasitno koliko treba, bez da optereti naš probavni sustav.
- Za razliku od voća, povrće sadrži manje šećera i manje kiseline.
- Povrće za doručak slaže se s dijetom kod koje se izbjegavaju ugljikohidrati, kao i s veganskom ili vegetarijanskom prehranom.
Koje povrće najbolje odgovara za doručak?
U obzir dolaze sve vrste povrća, ovisno o okusu i sezoni. Kako ti jutarnja priprema povrtnog doručka ne bi oduzela previše vremena, dobro je izabrati povrće koje se ne mora dugo kuhati. Također, odličan izbor je sirovo povrće, poput mrkve, celera i rajčica. Evo koje povrće ćeš najlakše uklopiti u svoj prvi obrok u danu:
- Špinat
- Mrkva
- Cikla
- Celer
- Mladi luk
- Matovilac
- Potočarka
- Rajčice
- Blitva
- Krastavac
- Tikvica
- Paprika
- Rotkvica
- Rikola
- Korabica
Povrće možeš miksati u zeleni ili crveni smoothie, ali također ga možeš pripremiti i na druge načine. Ako nisi sigurna kako ovo povrće možeš uključiti u svoj doručak, u nastavku pročitaj jednostavni recept za povrtni namaz koji možeš mazati na integralni kruh ili krekere:
Namaz od 7 vrsta povrća
Sastojci
- 2 mrkve
- 1 tikvica
- 2 paprike
- šaka blitve
- ½ patlidžana
- 1 glavica crvenog luka
- 2 žličice paste od rajčice
- 1 žličica meda ili agavinog sirupa
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica mediteranske mješavine začina
- malo soka od limuna
- po želji: indijski oraščići ili sezam
- papar i sol
Priprema:
Sve povrće nareži na kockice i rasporedi sa začinskim biljem u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Preko povrća nakapaj malo maslinovog ulja pa stavi u pećnicu na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Zatim stavi povrće u blender, dodaj limunov sok, med i pastu od rajčice te sve miksaj. Po želji, indijske oraščiće ili druge orašaste plodove možeš nasjeckati i dodatno ubaciti u smjesu. Začini namaz po svom ukusu, ostavi da se ohladi pa ga premjesti u staklenku. Čuvaj namaz u hladnjaku. Na kriški kruha od cjelovitih žitarica ovaj ukusan namaz tvoj je savršen zdravi doručak.
POGLEDAJ VIDEO: KAKO SE ZDRAVO HRANITI NA POSLU?