Sreća je izbor

Postani gospodarica svoje sreće uz ove savjete

Svatko od nas je kovač svoje sreće, a uz nekoliko savjeta i ti možeš naučiti kako biti sretan sam sa sobom

sreca.jpg
Foto: Unsplash

Na ovom svijetu postoje dvije vrste ljudi: oni koji žele sreću i oni koji sami stvore svoju sreću. Većina nas ima određeni niz očekivanja u svom životu. Na primjer, odlazak na fakultet, dobar posao, vjenčanje, djeca i život prepun sreće i avanture. No, često se stvari ne odvijaju baš onako kako smo planirali, zbog čega mnogi od nas krive lošu sreću ili nesretne okolnosti.

A kad stvari ne idu kako treba, imamo dva izbora - možemo za sve kriviti lošu sreću, ili možemo iskoristiti prednosti nepredviđenih okolnosti i tako razviti novi način razmišljanja koji nam može pomoći da naučimo postati sretni.

Image

Uzmi život u svoje ruke: Želiš li biti sretna, usvoji ovih pet navika

To se zove se "Serendipity Mindset", prema Christianu Buschu, autoru knjige "The Serendipity Mindset" i direktoru programa globalne ekonomije na Sveučilištu New York. Svijest o neočekivanom razdvaja sretnike od "nesretnika", smatra Busch i dodaje kako su mnogi vodeći svjetski umovi razvili tu sposobnost, često nesvjesnu i pretvoriti ono neočekivano u pozitivne ishode.

"Serendipity", riječ za koju ne postoji hrvatski naziv, mogli bismo prevesti kao "neplanirano sretno otkriće", a umjesto da o tome razmišljaš kao o pukim događajima, oni koji su naučili stvarati vlastitu sreću počinju mentalno "spajati točke" između nepredvidivih događaja, a riječ je o "građenju" mostova na mjestima na kojima drugi vide praznine, a zatim o poduzimanju inicijativa i stvaranju vlastite sreće.

Kako "stvoriti" vlastitu sreću?

Učenje sreće započinje povezivanjem slučajnog događaja s nečim drugim u tvom životu što na prvi pogled može izgledati nepovezano. Na primjer, recimo da si ustala kasnije nego inače, no svejedno želiš otići do obližnjeg kafića gdje inače uzimaš kavu za van, samo ovoga puta u nešto kasnijem terminu.

shimmer fallback

"Nesretna" bi se osoba vjerojatno požurila, što prije naručila kavu za van, bez čavrljanja, i otišla što je brže moguće. Suprotno tome, "sretnija" osoba može primijetiti sasvim novu skupinu ljudi koju prije nije viđala, započeti razgovor s vlasnikom tvrtke koji traži novog računovođu, što je, sasvim slučajno, ono što ti želiš raditi. U ovom je scenariju kasni početak dana pružio "sretniku" priliku da započne razgovor s vlasnikom tvrtke, dok "nesretnik" nije ni primijetio priliku.

Nekoliko je načina da sama naučiš "stvoriti" vlastitu sreću i kako biti sretan sam sa sobom - mi smo izdvojile neke.

Prigrli neočekivano

Kad odvojimo vrijeme za "povezivanje točaka" između neočekivanih ili nepredvidivih događaja, bolje smo pripremljeni primijetiti prilike. Umjesto pitanja "Zašto mi se ovo dogodilo?", zapitaj se "Kako mogu iskoristiti ovu priliku?" i prigrli ono neočekivano što ti se dogodilo, jer možda se baš u tom neočekivanom krije tvoj put ka sreći.

shimmer fallback

Dovedi život u red

Što je manje nereda u našem životu, to više vremena imamo kako bismo primijetili prilike i prihvatili pozitivne promjene. Naš mozak obično ima ograničenu količinu prostora na raspolaganju za obradu tijekom dana. Što manje "smeća" i nereda ispunjava naš um i dom, to bolje i to ćemo biti sretniji.

Odvoji vrijeme za sebe

Malo vremena za sebe je izuzetno korisno za one koji žele imati sreće u životu. Tiho vrijeme koje provodimo sami sa sobom pruža našem mozgu priliku da u potpunosti obradi dnevne događaje i razvije puno opuštenije i pozitivnije razmišljanje.

shimmer fallback

Ne budi pristrana i puna predrasuda

Postavi si pitanje: Zašto vjerujem u ono što vjerujem? I, postoji li nešto što bi me moglo promijeniti? Naše nas pristranosti uglavnom sputavaju s unaprijed stvorenim predodžbama o tome kako stoje stvari. Na primjer, ako vjerujemo da smo "nesretnici", onda to vjerojatno i jesmo. Ako vjerujemo da nismo pametni, pronaći ćemo dokaze koji upravo to dokazuju.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.