Zbog čega nastaje?
Ljudi najčešće podriguju jer su udahnuli previše zraka. To može biti zbog prebrzog jedenja ili ispijanja pića, pijenja gaziranog (posebice sa slamkom) ili alkohola u kombinacija s, primjerice, gaziranim sokovima. Osim toga, i pojedine namirnice mogu te potaknuti na podrigivanje. Tu spadaju luk, grašak, grah i leća, a šanse za 'podriganac' povećavaju i određeni lijekovi poput laksativa ili lijekova protiv bolova. Iako rjeđe, i intolerancija na laktozu i gastritis mogu biti okidač podrigivanju.
Osim toga…
Podrigivanje je rijetko kad znak za uzbunu, no ako primijetiš da te uz to prati nadutost i bol u abdomenu, javi se liječniku. Uz to, 'podriganac' može biti popraćen i vjetrovima. Nakon brzog jela ili pola litre gaziranog velike su šanse da se nagutaš zraka. A ne uspije li sve tako 'izaći van', moguće je da ostatak 'izađe' kroz probavni trakt. I zbog toga ispustiš vjetar.
A u rijetkim slučajevima učestalo podrigivanje rani je znak srčanog udara
Srčani udar može biti popraćen i manje čestim simptomima. Među njih spada osjećaj mučnine, problemi s probavom te podrigivanje – s tim da je taj simptom češći kod žena.