DOBRE ZA ZDRAVLJE

Vitaminske bombice: 4 razloga zašto bi češće trebala jesti rotkvice

Ovo podcijenjeno povrće koje velik broj Hrvata jede isključivo kao prilog uz hranu na uskrsnom stolu zapravo ima impresivan utjecaj na zdravlje

jo-lanta-3vCaADeY8aM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Bogata je antioksidansima

Antioksidans je postao popularna riječ koja označava hranu kao zdravu ili funkcionalnu. Ali dokazano je da antioksidansi igraju veliku ulogu u smanjenju upala i zaštiti stanica od oštećenja, u obrani od preranog starenja i bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U opsežnom pregledu za 2019. objavljenom u časopisu Nutrients, istraživači su primijetili da rotkvica, koja se u narodnoj medicini koristi od davnina, pruža nekoliko vrsta antioksidansa. Nalaze se u jestivom korijenu povrća, kao i u izdancima, sjemenkama i lišću. Znanstvenici vjeruju da prirodni spojevi mogu pomoći u zaštiti od određenih karcinoma, uključujući rak vrata maternice, dojke, prostate, debelog crijeva, jetre i pluća.

Image
Foto: Unsplash
4/5