DOBRE ZA ZDRAVLJE

Vitaminske bombice: 4 razloga zašto bi češće trebala jesti rotkvice

Ovo podcijenjeno povrće koje velik broj Hrvata jede isključivo kao prilog uz hranu na uskrsnom stolu zapravo ima impresivan utjecaj na zdravlje

jo-lanta-3vCaADeY8aM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Mogu štititi od dijabetesa

Predviđa se da će se broj odraslih osoba kojima je dijagnosticiran dijabetes gotovo utrostručiti do 2060. godine. Iako jednostavno jedenje više rotkvica samo po sebi neće negirati rizik, istraživanja pokazuju blagotvoran odnos između ovog povrća i bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregled 2017. objavljen u časopisu Nutrients proučavao je vezu između rotkvice i dijabetesa. To je uključivalo sok, ekstrakt i klice korijena rotkvice. Istraživači su primijetili da su zaštitni učinci vjerojatno povezani sa sposobnošću povrća da pojača tjelesni antioksidativni obrambeni mehanizam i pozitivno utječe na hormonski pokrenute promjene glukoze. Čini se da rotkvice također smanjuju apsorpciju glukoze u crijevima i potiču unos glukoze, što smanjuje razinu šećera u krvi.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO SE ZDRAVO HRANITI NA POSLU?

5/5