Moguće je

Plodnost i policistični jajnici: Pet koraka uz koje možeš povećati šanse za začećem

Iako žene s policističnim jajnicima imaju problema sa začećem, šansa za trudnoću postoji. Prvo treba postići ovulaciju, a male promjene u svakodnevici mogle bi te približiti tom cilju

pexels-anete-lusina-6354276 (1).jpg
Foto: Pexels

Sa sindromom policističnih jajnika suoči se jedna od 10 žena. Riječ je o hormonskoj neravnoteži u reproduktivnoj dobi zbog koje dolazi do izostanka mjesečnice ili neredovitih ciklusa. Hormoni su neuravnoteženi, izostaje ovulacija te se povisuje koncentracija muškog hormona androgena.

Glavni simptom sindroma policističnih jajnika su neredoviti ciklusi, a osim toga povećava se dlakavost i pojavljuju se akne. Žene s ovim sindromom sklonije su pretilosti. Pa unatoč ovim jasnim znakovima, mnoge žene ni ne primijete ovaj sindrom ili im on nije na vrijeme dijagnosticiran.

Image
Želja za potomstvom

Sve češći problem: 5 ranih znakova neplodnosti

Da problem postoji neke žene shvate tek kad pokušavaju začeti. Kad izostane ovulacija, nemoguće je začeti. Zato se pacijentice s razlogom brinu hoće li ikada moći ostati trudne. Stručnjaci se slažu da je trudnoća s policističnih jajnicima moguća, ali je prvo potrebno 'vratiti' ovulaciju, odnosno cikluse dovesti u red. Također, potrebno se obratiti ginekologu koji će odrediti koji je pristup terapiji najbolji.

Image
Foto: Profimedia

Uz to, nekoliko je načina kojima, uz liječnički nadzor, povećati svoje šanse za trudnoćom. Izdvajamo ih u nastavku.

Gubitak težine

Vrlo često se žene s policističkih jajnicima suočavaju s prekomjernom tjelesnom težinom. Hormonska neravnoteža, veća otpornost na inzulin i povećana razina muškog hormona potiče skladištenje masnoća - najčešće na trbuhu. Ginekolozi zato tvrde da će ti gubitak težine povećati šanse za začećem. Gubitkom pet do deset posto tjelesne težine, velike su ti šanse da će ti se vratiti ovulacija. Također, održavanje normalne težine olakšat će ti svakodnevicu, ali i ostale simptome sindroma policističnih jajnika. Odvoji vremena za tjelesnu aktivnost, a popodne pred ekranima zamijeni šetnjom brzim tempom. To je prvi korak koji možeš učiniti.

Image
Foto: Unsplash

Zdrava i uravnotežena prehrana

Svi bismo trebali težiti zdravom načinu života, a to se posebno preporučuje ženama s ovim sindromom. Uz bok tjelesnoj aktivnosti ide i zdrava i uravnotežena prehrana. Poseži za svježim voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama poput ječma, zobi i smeđe riže, piletinom i ribom. Bez obzira planiraš li trudnoću, pokušaj se savjetovati s liječnikom o vitaminima koji bi ti trebali. Uravnotežen način života mogao bi te dovesti do ovulacije, a onda i trudnoće.

Image

Uravnotežen šećer u krvi

Imaš li problema sa začećem, liječnik će ti vjerojatno testirati razinu šećera u krvi. Ovaj sindrom nekad dovodi do inzulinske rezistencije - tijelo postaje manje osjetljivo na inzulin i dolazi do visoke razine šećera u krvi. To pak može dovesti do dijabetesa tipa 2, a cijela ta priča utječe i na tvoju plodnost. Pa pitaš li se je li moguće zatrudnjeti s policističnim jajnicima, odgovor je da, no vjerojatno ćeš trebati uravnotežiti razinu inzulina u krvi. I tu može pomoći zdrava prehrana s više vlakana, proteina i zdravih masti, i naravno - tjelovježba.

U nekim će ti slučajevima liječnik savjetovati metformin, to jest lijek koji će ti potaknuti tijelo na snižavanja šećera u krvi. U svakom slučaju, ovom koraku se pristupa individualno, nakon testiranja razine inzulina i sagledavanja ostalih simptoma.

Image

Smanjenje razine stresa i provjera rada štitnjače

Više je istraživanja pokazalo da dugotrajna izloženost stresu nepovoljno utječe na razvoj simptoma sindroma policističnih jajnika. Također, dobro je provjeriti rad štitnjače i po potrebi je izregulirati. To bi moglo potaknuti ovulaciju, a time i povećati šanse za trudnoćom.

Image
Foto: Pexels

Lijekovi

Male promjene u načinu života moglo bi ti olakšati život s policističnim jajnicima, no ako ni tad ovulacija nije postignuta, ginekolog bi ti mogao uvesti lijekove za poticanje ovulacije. Naravno, to ovisi od slučaja do slučaja, a lijekovi se uzimaju sve dok se ne postigne ovulacija.

Ne brini, uz pravovremenu dijagnozu i poduzete korake, šansa za trudnoćom postoji. Samo je prvo potrebno dovesti 'u red' plodne dane. Liječnik će procijeniti najbolji način kojim ćeš doći do tog cilja.

Image
Foto: Unsplash